Alle informatie over dakkapel afmetingen

Dakkapellen zijn vrijwel altijd uniek in zowel hoogte als breedte. Toch worden er ook vaak standaard dakkapel afmetingen gebruikt. Vooral voor uw gemak. Zo kunt u bijvoorbeeld beter een inschatting van de kosten en mogelijkheden maken. Bovendien wordt het productieproces hierdoor efficiënter en dus goedkoper waardoor de kosten lager zijn.

De standaard dakkapel maten variëren tussen de 1,5 en 10 meter. Wilt u een andere maat? Dan kunt u altijd een dakkapel op maat laten maken.

945

Opdrachtgevers hebben een prijsvergelijk gedaan voor een dakkapel maat naar wens

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
 • Plaats een klus
 • Ontvang vrijblijvend de prijzen van dakkapel specialisten uit uw regio
 • Vergelijk en bespaar tot 40%

Voor optimale ruimtewinst is een dakkapel in de volledige breedte vaak zeer gewenst. In de volle breedte is echter niet altijd mogelijk. De maximale dakkapel afmetingen voor de voorkant zijn namelijk anders dan voor de achterkant. Bovendien heeft u voor een dakkapel aan de voorkant vaak een vergunning nodig terwijl u aan de achterkant in veel gevallen vergunningsvrij mag bouwen.

Wij vertellen u hier welke mogelijkheden u heeft en waar u op moet letten. Daarbij worden de volgende vraagstukken beantwoordt: Wat is de maximale breedte en hoogte afmeting voor een dakkapel aan de voorzijde? Wat is de maximale breedte en hoogte afmeting voor een dakkapel aan de achterzijde? Heeft een dakkapel een maximale hoogte en welke standaard dakkapel maten kunt u kiezen?

Vergelijk gratis de prijzen voor uw gewenste dakkapel afmetingen

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
 • Start een gratis prijsvergelijk
 • Ontvang vrijblijvend de prijzen van dakkapel specialisten
 • Vergelijk de reacties, prijzen en klantervaringen

Algemene regels over de dakkapel afmetingen

De maximale breedte en hoogte voor uw dakkapel worden bepaalt door een aantal vaste regels (het bouwbesluit). Deze regels bewaken namelijk de erfgrens en brandveiligheid van woningen.

 • De maximale dakkapel hoogte voor een vergunningsvrije dakkapel is 1,75 meter. Wilt u hoger bouwen? Dan heeft u altijd een vergunning nodig.
 • De zijkanten van de dakkapel moeten minimaal een afstand van 0,5 meter tot de zijkanten van het dakvlak of erfgrens hebben.
 • Het dak van uw dakkapel moet minimaal 0,5 meter onder de daknok zitten.
 • De dakkapel moet tussen 0,5 meter en 1,0 meter vanaf de dakvoet beginnen (verticaal gerekend).

Lees alles over de dakkapel afmetingen

Hoe breed mag een dakkapel zijn?

Met behulp van de bovenstaande regels kunt u zelf eenvoudig bereken hoe breed uw dakkapel maximaal mag zijn. Ter verduidelijking vindt u hieronder enkele voorbeelden.

De maximale afmeting van uw dakkapel is afhankelijk van uw dakbreedte, dakhoogte en plaatsing aan de voor- of achterzijde

Toegestane afmeting dakkapel voorgevel

Wilt u een dakkapel aan de voorzijde van uw woning plaatsen? Dan zit u waarschijnlijk met de vraag: "hoe breed mag een dakkapel zijn?". Houd er in ieder geval rekening mee dat gemeenten verschillende regels hanteren voor de maximale breedte van uw dakkapel. Standaard mag de voorgevel voor 50% bebouwd worden. Er zijn echter ook gemeenten waar u aan de voorzijde maximaal 30% of 70% mag bebouwen. Gebruik daarom de onderstaande voorbeelden om de maximale dakkapel breedte te berekenen en informeer bij uw gemeente naar de exacte regels.

Rekenvoorbeeld 1 - afmeting dakkapel voorkant (maximale bebouwing 70%)

Heeft u een woning van 8 meter breed? De dakkapel mag dan maximaal 5,6 meter breed zijn. Is uw woning 6 meter breed? Dan is de maximale dakkapel breedte 4,2 meter.

Rekenvoorbeeld 2 - afmeting dakkapel voorkant (maximale bebouwing 50%)

Heeft u een woning van 8 meter breed? Dan mag de dakkapel aan de voorzijde maximaal 4 meter breed zijn. Bij een woning met een breedte van 6 meter mag de dakkapel dus maximaal 3 meter breed zijn.

Rekenvoorbeeld 3 - afmeting dakkapel voorkant (maximale bebouwing 30%)

Bij een woning van 8 meter breed is de maximale breedte van uw dakkapel aan de voorzijde 2,4 meter. Is of woning 6 meter breed? Dan mag de dakkapel maximaal 1,8 meter breed zijn.

Afmeting dakkapel achtergevel

Plaatst u een dakkapel aan de achterzijde van uw woning? Dan kunt u flink in de breedte bouwen. Voor de achtergevel geldt vaak alleen de regel dat u 0,5 meter tot de erfgrens moet hanteren. Hieronder ziet u een rekenvoorbeeld voor de dakkapel maten van uw achtergevel.

Rekenvoorbeeld 1 - afmeting dakkapel achterkant (maximale bebouwing)

Bij een woning van 8 meter breed mag de dakkapel een breedte van 7 meter hebben (8 meter - 2 x 0,5 meter). Is uw woning 6 meter breed? Dan is de maximale dakkapel breedte 5 meter. Wilt u van leveranciers uit uw regio de prijzen voor uw dakkapel aan de achtergevel ontvangen? Plaats gratis uw klus, ontvang vrijblijvend de prijzen en vergelijk!

Vergelijk gratis de prijzen voor dakkapel maten naar wens

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
 • Gratis en vrijblijvend
 • Vakkundige dakkapel specialisten vergelijken
 • Bespaar 20% tot 40%

Maten van een standaard dakkapel

Kiest u voor standaard dakkapel maten dan kunt u vergunningsvrij kiezen uit een hoogte van maximaal 1,5 meter of 1,75 meter. Voor de breedte van uw dakkapel kunt u bijvoorbeeld kiezen uit een breedte van:

Afwijkende afmetingen

Heeft u speciale wensen met betrekking tot de afmetingen? Laat dan een dakkapel op maat bouwen.

Veelgestelde vragen over de dakkapel afmetingen

Hieronder leest u de veelgestelde vragen over de dakkapel maten en gerelateerde onderwerpen. Heeft u een andere vraag? Neem dan meteen contact met ons op.

Heeft een dakkapel een maximale hoogte?

Standaard is een dakkapel 1,5 of 1,75 meter hoog. Tot een hoogte van 1,75 meter is het plaatsen van een dakkapel namelijk vergunningsvrij. Wilt u een hogere dakkapel? Houd dan rekening met de aanvraag van een vergunning.

Wat is de plafondhoogte van een dakkapel

Plaatst u een dakkapel met een hoogte van 1,5 meter? Dan creëert u een plafondhoogte van 2,15 meter tot 2,25 meter. Bij een dakkapel hoogte van 1,75 meter creëert u dus een een plafondhoogte van 2,4 meter tot 2,5 meter.

Wat is de vensterbank hoogte bij een dakkapel

Zowel bij een dakkapel met een hoogte van 1,5 meter als bij een dakkapel met een hoogte van 1,75 meter begint de vensterbank altijd op een hoogte van 0,8 of 0,9 meter.

Geldt er voor een dakkapel op zolder een andere hoogte?

Voor de hoogte van een dakkapel op zolder wordt dezelfde maximale hoogte gehanteerd als voor een dakkapel op de lager gelegen etages.

7982 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,7.

14981

Vergelijkingen

11368

Opdrachten uitgevoerd

765

Vakkundige dakkapel specialisten

Op dakkapelplaatsenvergelijker.nl vindt u uitsluitend dakkapel specialisten met een geldig kvk inschrijvingsbewijs. Daarbij worden de specialisten continue gemonitord en zijn de meeste bedrijven aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Vergelijk dakkapel specialisten uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.

Copyright © 2023