Dakkapel samen met buren plaatsen? Een gedeelde dakkapel is voordelig en geeft maximale ruimtewinst

Het is natuurlijk goed dat er regels zijn die de erfgrens bewaken, maar juist door die wettelijke regels zijn huishoudens vaak verplicht om een kleinere dakkapel te nemen dan zij graag zouden willen. Hier is een oplossing voor, namelijk een dakkapel samen met uw buren plaatsen. Een dakkapel delen is om verschillende redenen een goed idee. Het biedt 3 voordelen, maar let op: er zijn ook nadelen. Om ervoor te zorgen dat u samen met uw buren een doordacht besluit maakt hebben wij alle voor- en nadelen in een handig overzicht geplaatst. Bovendien leest u hier tips en krijgt u adviezen om het project te laten slagen. Lees daarom meteen verder.

Vergelijk de prijzen voor het samen plaatsen van een dakkapel met uw buren

Samen met uw buren een dakkapel plaatsen? Plaats gratis uw klus en vergelijk de prijzen en mogelijkheden van specialisten in uw regio!

Plaats uw klus en vergelijk

Voordeel 1 – kostenbesparing

Een van de voornaamste redenen waarom u samen met uw buren een dakkapel zou moeten plaatsen heeft betrekking op het kostenaspect. Koopt u samen met uw buren twee losse dakkapellen bij dezelfde leverancier en worden de dakkapellen gelijktijdig geplaatst? Dan bespaart u gemiddeld €500,- euro per huishouden. Die kostenbesparing wordt groter wanneer u kiest voor één grote dakkapel die over de erfgrens heen geplaatst wordt. Een dakkapel delen is daarom economisch aantrekkelijk.

De reden voor deze kostenbesparing is de verhoogde efficiëntie. Er hoeft bijvoorbeeld maar één keer een kraan ingezet te worden en koopt u twee dezelfde dakkapellen of één grote dakkapel? Dan kan de leverancier de dakkapel in serie produceren.

Voordeel 2 – extra ruimte

De erfgrens tussen u en uw buren is vaak een belemmering. Die belemmering gaat u uit de weg wanneer u kiest voor één grote dakkapel. In dat geval hoeft u namelijk geen rekening te houden met de erfgrens. De dakkapel mag bij één grote dakkapel over de erfgrens heen geplaatst worden. Dat heeft als voordeel dat beide huishoudens een halve meter extra dakkapel krijgen. Kiest u voor twee losse dakkapellen? Dan gelden de wettelijke regels dat beide huishoudens een halve meter tussen de dakkapel en de erfgrens moeten aanhouden.

een dakkapel samen met uw buren plaatsen

Voordeel 3 – hogere woningwaarde door eenduidige stijl

Bij het plaatsen van een dakkapel stijgt de waarde van uw woning. Die stijging wordt meer wanneer u samen met uw buren kiest voor één stijl. Dat oogt namelijk rustig en overzichtelijk.

Nadelen van een dakkapel samen met buren plaatsen

Samen met uw buren een dakkapel plaatsen heeft ook nadelen. Met welke nadelen moet u rekening houden wanneer u een dakkapel deelt? U leest het hieronder.

Nadeel 1 – overeenstemming bereiken

Wilt u profiteren van de voordelen zoals de kostenbesparing? Houd er dan rekening mee dat het vaak lastig is om samen met uw overeenstemming te bereiken over de materialen, uitstraling, afmetingen, het type dak en de dakbedekking. Smaken verschillen en daarom zullen beide partijen soms water bij de wijn moeten doen.

Nadeel 2 – onderhoud

Beide huishoudens zijn verantwoordelijk voor hun deel van de dakkapel, maar hoe zit dat bij een lekkage op de erfgrens? Maak vooraf duidelijke afspraken hoe u met dergelijke situaties omgaat. Kiest u voor bijvoorbeeld hout? Maak dan vooraf een onderhoudsplan waarin omschreven staat wanneer de dakkapel geschilderd moet worden. Bijvoorbeeld om de 6 of 8 jaar.

Tips om samen met uw buren een dakkapel te plaatsen

Gebruik onze tips en adviezen. Hiermee vergroot u kans dat het project slaagt.

Tip 1 – informeel gesprek met uw buren

Heeft u goed contact met uw buren en komen jullie bij elkaar over de vloer? Dan kunt u tijdens een verjaardag of barbecue voorzichtig polsen hoe zij er tegenover staan om gezamenlijk een dakkapel te plaatsen. U merkt al snel of zij hier positief of negatief tegenover staan. Krijgt u een positieve reactie? Dan kunt u rustig aan starten met het uitvoeren van voorwerk.

Tip 2 – verricht vooronderzoek

Veel buren vinden het prettig als zij zo min mogelijk moeten uitzoeken. Dat biedt voor u voordelen. U kunt de dakkapel dan vooral naar uw smaak samenstellen. Het is daarom slim om vooraf een klein vooronderzoek te doen. Welke mogelijkheden zijn er? Hoe komt de dakkapel eruit te zien? Is er een vergunning nodig? Stel vervolgens drie dakkapellen samen die u mooi vindt. Vraag ook alvast de prijzen op via onze vergelijker. U krijgt dan meteen de prijsverschillen goed in beeld.

> Plaats gratis uw klus en ontvang de prijzen van vakkundige bedrijven in uw regio

Tip 3 – presenteer het plan

Heeft u het vooronderzoek afgerond? Vraag uw buren om samen een avond te gaan zitten en presenteer de eerste dakkapel. Valt deze niet in de smaak? Dan heeft u altijd nog twee dakkapellen achter de hand die u kunt voorleggen.

7982 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,7.

14981

Vergelijkingen

11368

Opdrachten uitgevoerd

765

Vakkundige dakkapel specialisten

Op dakkapelplaatsenvergelijker.nl vindt u uitsluitend dakkapel specialisten met een geldig kvk inschrijvingsbewijs. Daarbij worden de specialisten continue gemonitord en zijn de meeste bedrijven aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Vergelijk dakkapel specialisten uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.

Copyright © 2023