Het schilderen van een dakkapel

Heeft uw dakkapel houten onderdelen? Dan is het belangrijk om de dakkapel goed te onderhouden. De dakkapel schilderen is daar een onderdeel van. Het schilderwerk vormt namelijk een beschermlaag voor het hout. Zonder die verflaag ontstaan er schimmelplekken, houtrot en lekkages. Om de conditie van de dakkapel optimaal te houden moet de buitenkant van de dakkapel gemiddeld om de vijf jaar geschilderd worden. Dit is echter afhankelijk van de leeftijd van de dakkapel, de kwaliteit van het hout en de kozijnen. Voor de binnenkant kunt u een langer termijn aanhouden.

Op deze pagina leest u tips over hoe u veilig kunt schilderen, waar u op moet letten en informatie over de kosten wanneer u besluit het verven uit te besteden. Ook kunt u vrijblijvend uw klus plaatsen waar vakmannen uit uw regio op reageren.

Offerte dakkapel schilderen

Voor het schilderen van een dakkapel is het aan te raden om bij verschillende vakmannen in uw regio een offerte aan te vragen en te vergelijken. Zowel de prijs als de kwaliteit lopen namelijk erg uiteen. Het is daarom belangrijk dat u een vakman vindt die uw dakkapel professioneel, maar tegen een scherp tarief schildert. Zoekt u zo’n vakman? Plaats dan vrijblijvend uw klus via de onderstaande link, ontvang meerdere offertes van dakkapelschilders uit uw regio en bekijk de ervaringen van voorgaande klanten.

> Plaats uw klus

Dakkapel schilderen? Dit is wat u moet weten:

Klik op één van de onderstaande links om snel naar de informatie te navigeren.

Laat uw dakkapel vakkundig verven door een vakman uit uw regio

Dakkapel laten verven? Plaats uw opdracht en ontvang vrijblijvend voorstellen van vakmannen uit uw regio

Plaats opdracht

Een dakkapel schilderen, hoe wordt dat gedaan?

Bij het schilderen van een dakkapel worden veertien stappen doorlopen. Lees hieronder welke stappen u moet nemen om goed voorbereid aan de slag te gaan en waar u op moet letten.

Stap 1 – controleer het schilderwerk

In de eerste stap wordt er vastgesteld of de dakkapel geschilderd moet worden. Dit kunt u zelf vaststellen door uit de raamopening het schilderwerk te bekijken. Hierbij controleert u het schilderwerk op barsten, blaasjes of afbladdering. Is de verf dof? Dan wijst dit ook op een veroudering van het schilderwerk.

Het schilderwerk van de zijwangen (de zijkanten) van de dakkapel is vanuit het raam meestal niet goed te controleren. Vraag daarom aan uw buren of u via hun raam de zijkant van uw dakkapel mag bekijken. Is dit niet mogelijk of is de afstand te groot? Dan kunt u de zijkanten ook controleren door een ladder tegen uw woning te plaatsen en omhoog te klimmen. Doe dit echter alleen wanneer dit op een veilige manier kan en vraag altijd een tweede persoon om de ladder vast te houden. Vermijd in alle gevallen gevaarlijke situaties.

Stap 2 – dakkapel zelf schilderen of uitbesteden?

Bepaal vervolgens of u de dakkapel zelf gaat schilderen of dat u de klus uitbesteed. Let op: het schilderen van een dakkapel gebeurt op grote hoogte en op een schuin dak. Hierdoor is het schilderen van een dakkapel niet zonder gevaar. Bovendien is een dakkapel schilderen niet eenvoudig. Heeft u geen ervaring met deze werkzaamheden? Huur dan altijd een vakman in.

Stap 3 – benodigdheden klaarleggen

Wilt u de dakkapel zelf schilderen? Zorg dan voor een goede voorbereiding. Dat doet u door de juiste materialen en producten te kopen. Gebruik hiervoor het onderstaande overzicht. Laat u de dakkapel verven door een vakman? Dan zijn alle materialen en benodigdheden bij de prijs inbegrepen en slaat u deze stap over.

Dakkapel bereikbaar makenSteiger en / of ladder
VerfsoortenGrondverf
Hoge kwaliteit verf
Verf aanbrengenVerschillende formaten kwasten en rollers
Verfbak
Hout opschurenSchuurmachine met stofzak
Schuurpapier (korrel 120 en 180)
Mondkap
Stoffer
Verf verwijderenVerfföhn
Verfkrabber
Glaskrabber
Verfvlekken voorkomenAfdekzijlen
Schilderstape
Kieren opvullenKit (acrylaatkit)
Plamuur (buitenplamuur)
Beglazingskit
OntvettenEmmer
Water
Ontvetter
Doek

Stap 4 – steiger opbouwen

Zodra alle benodigdheden klaar liggen kan de steiger opgebouwd worden. Weet u niet hoe u dit moet doen? Laat dan het verhuurbedrijf de steiger voor u opbouwen. U weet dan zeker dat de steiger stabiel is. U kunt ook voor een hoogwerker kiezen. Dat is echter aanzienlijk duurder dan een steiger.

Stap 5 – hout ontvetten

Vervolgens wordt de dakkapel ontvet. Het ontvetten van de dakkapel is nodig om te voorkomen dat het vet tijdens het schuren in het hout wordt geschuurd. Wordt deze stap overgeslagen? Dan zal de verf niet goed hechten. De ontvetter wordt in een emmer gemixed met water en met behulp van een doek wordt de dakkapel ontvet.

Stap 6 – verwijderen van oude verf en slechte kitranden

Na het ontvetten wordt de oude verf verwijderd. Ook is het aan te raden om slechte kitranden te verwijderen. Om dit eenvoudig te doen worden de verf en kit eerst verwarmt. Hiervoor wordt een verfföhn gebruikt. Vervolgens worden de verf en kit met een verfkrabber verwijdert.

Stap 7 – houten schuren

Zodra alle oude verf verwijdert is, wordt de dakkapel opgeschuurd. Door de dakkapel te schuren wordt een hechtlaag voor de verf gecreëerd en worden oneffenheden of lelijke plekken verwijderd. Voor kaal hout wordt korrel 180 gebruikt en voor geschilderd hout korrel 120. Met een schuurmachine worden de grote vlakken en makkelijk te bereiken plekken geschuurd. Moeilijk bereikbare plekken zoals langs het glas worden met handschuurpapier gedaan. Zo worden lelijke krassen voorkomen.

Stap 8 – dakkapel stofvrij maken

Na het schuren moet de dakkapel stofvrij gemaakt worden. Dat wordt gedaan door de dakkapel met een stoffer af te nemen. Ook kan hier een vochtige doek voor gebruikt worden. De dakkapel moet echter wel droog zijn voordat stap 9 uitgevoerd wordt.

Stap 9 – glas afplakken en kale plekken in de grondverf zetten

Is de dakkapel stofvrij? Dan wordt eerst het glas netjes afgeplakt. Hiervoor wordt schilderstape gebruikt. Vervolgens worden de geschuurde plekken in een dunne laag grondverf gezet.

Stap 10 – kieren kitten en plamuren  

In deze stap worden de nieuwe kitranden langs het glas aangebracht. Hiervoor wordt speciale beglazingskit gebruikt. Openstaande verbindingen en kieren in het hout worden met acrylaatkit gedicht. Tot slot worden grote gaten en kieren met buitenplamuur gedicht. De kit en plamuur moet vervolgens goed drogen.

Stap 11 – plamuur opschuren

Is de plamuur droog? Dan wordt de plamuur opgeschuurd. Hiervoor wordt handschuurpapier met korrel 120 gebruikt.

Stap 12 – grondverf aanbrengen

Vervolgens worden de houten delen gegrond. Hiervoor wordt een kwast gebruikt. Voor de verf wordt gekozen voor een kleur die dezelfde kleur als de lak heeft. Zo ontstaan er geen kleurverschillen. Om te voorkomen dat er zakkers en druipers ontstaan wordt de dakkapel in lagen geschilderd. De verf moet nu goed drogen.

Stap 13 – de dakkapel schilderen

Zodra de grondverf droog is, wordt de dakkapel geschilderd met behulp van een kwast. Dit wordt het aflakken van de dakkapel genoemd. Grote delen kunnen echter beter met een roller gelakt worden. Om te voorkomen dat er geen zakkers of druipers ontstaan wordt de dakkapel in meerdere lagen geschilderd.

Stap 14 – schilderstape en verfresten verwijderen 

Voordat de lak droog is wordt het schilderstape al verwijderd. Zo wordt voorkomen dat de tape aan de verf vast gaat zitten. Verf dat op de ramen is gekomen wordt met behulp van een glaskrabber verwijderd.

Voorkom houtrot en een versnelde slijtage door uw dakkapel om de 5 jaar te schilderen

Vakkundig uw dakkapel laten schilderen door een vakman uit uw regio.

Dakkapel laten schilderen? Plaats uw opdracht en ontvang vrijblijvend voorstellen van vakmannen uit uw regio

Plaats opdracht

Tips voor het schilderen van een dakkapel

  1. Houd het schilderwerk van de dakkapel goed in de gaten. Controleer het schilderwerk daarom twee keer per jaar.
  2. Maak de dakkapel goed schoon. Het liefst twee keer per jaar. Regelmatig uw dakkapel schoonmaken voorkomt namelijk dat het vuil in de verflaag trekt.
  3. Wilt u de dakkapel zelf schilderen? Zorg er dan voor dat u veilig te werk gaat. Gebruik daarom een steiger en werk nooit direct vanaf een ladder.
  4. Veel mensen denken te lichtzinnig over het schuren van de dakkapel. Sla deze stap echter nooit over. Zonder een geschuurde onderlaag kan de verf namelijk niet goed hechten en ontstaan er snel scheuren.
  5. Gebruik voor het schilderen van een dakkapel geen goedkope verf, maar kies voor een verf van hoge kwaliteit. Zo voorkomt u dat u binnen de kortste keren opnieuw kunt schilderen.
  6. Werk altijd van boven naar beneden. Hiermee voorkomt u druipers.
  7. Wilt u dat uw dakkapel altijd goed in de verf zit? Kies dan voor een onderhoudscontract. Bovendien is een onderhoudscontract goedkoper.
  8. Schilders hebben het vooral in het voorjaar, de zomer en in het najaar erg druk. Het is daarom voordeliger om de dakkapel in de winter te laten schilderen. Dit kan u een kostenbesparing van 30% opleveren.
  9. Hoe groter de klus, des te lager zijn de kosten. Vraag uzelf daarom af of u alleen de dakkapel wilt laten schilderen of dat u ook meteen andere schilderswerkzaamheden kunt laten uitvoeren. U kunt ook uw buren vragen of zij nog schilderswerk moeten uitvoeren.
  10. Wilt u kosten besparen? Dan is het aan te raden om de offertes van schilders te vergelijken.

Wat kost een dakkapel laten schilderen? 

De meeste consumenten laten hun dakkapel schilderen door een vakkundige schilder. Vooral omdat de werkzaamheden niet zonder risico zijn. Bovendien is het niet eenvoudig om een dakkapel op een professionele manier te schilderen wanneer u daar geen ervaring mee heeft. De klus uitbesteden is dan de beste optie. Maar wat kost het schilderen van een dakkapel ongeveer? De totale prijs voor het schilderen van een dakkapel ligt tussen de €225,- tot €750,- euro inclusief btw. De uiteindelijke prijs is echter van drie factoren afhankelijk, namelijk:

  • De grootte van de dakkapel
  • Benodigde materialen en producten (zoals de kwaliteit van de verf)
  • De uurprijs van de schilder.

Wilt u de dakkapel schilderen en bent u benieuwd naar de exacte kosten? Laat de prijzen berekenen door de aangesloten vakmannen. Plaats uw klus via de onderstaande link en ontvang de prijzen van schilders uit uw regio.

> Plaats uw klus

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u het overzicht met de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op.

Een kunststof dakkapel schilderen, kan dat? 

Kunststof dakkapellen worden vaak gekozen omdat ze niet geschilderd hoeven te worden. De dakkapel is namelijk kleurvast. Dat betekent echter niet dat de kleur van de dakkapel niet veranderd kan worden. Een kunststof dakkapel kan namelijk ook geschilderd worden, al is dit niet zonder risico. Wordt het schilderen van een kunststof dakkapel niet goed uitgevoerd? Dan kan het kunststof verzwakken en voor problemen zorgen. Laat dit daarom alleen doen door een vakkundige schilder.

Dakkapel schilderen met zonnepanelen, moeten de zonnepanelen verwijderd worden?

Niet in alle gevallen hoeven de zonnepanelen verwijdert te worden. Bijvoorbeeld wanneer de zonnepanelen boven of langs de dakkapel geplaatst zijn. Zitten de zonnepanelen onder de ramen? Dan moeten de zonnepanelen tijdelijk verwijderd worden om plaats te maken voor een steiger.

7982 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,7.

14981

Vergelijkingen

11368

Opdrachten uitgevoerd

765

Vakkundige dakkapel specialisten

Op dakkapelplaatsenvergelijker.nl vindt u uitsluitend dakkapel specialisten met een geldig kvk inschrijvingsbewijs. Daarbij worden de specialisten continue gemonitord en zijn de meeste bedrijven aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Vergelijk dakkapel specialisten uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.

Copyright © 2023