Een bijzondere dakopbouw met plat of schuin dak realiseren

Is de ruimte die een standaard dakkapel creëert onvoldoende en wilt u echte meerwaarde toevoegen? Laat dan vakkundig een grote of kleine dakopbouw bouwen. Bijvoorbeeld op het platte dak van uw woning of op de uitbouw. Met een mooie opbouw geniet u van gemiddeld 30% aan extra ruimte. Bovendien hoeft u in tegenstelling tot een aanbouw niet een deel van uw tuin in te leveren. Er zijn echter wel zaken waar u rekening mee moet houden. Denk aan de regelgeving, vergunning, constructie, kosten en keuzes die u moet maken op het gebied van aannemer, details, design, kamerindeling en het inrichten van kamers, materialen en hoe u de financiering rond krijgt. Bijvoorbeeld door kosten te financieren vanuit de hypotheek. Dakopbouw met een plat dak plaatsen? Vergelijk vrijblijvend de prijzen van bouwbedrijven

Bij het plaatsen van een opbouw krijgt u met veel vraagstukken te maken. Een dakopbouw, wat kost dat?Hoe maakt u een begroting? Krijgt u garantie?  Kunt u een oude dakopbouw ook uitbreiden? Heeft u een ontwerp en bouwvergunning nodig? Mag een opbouw ook zonder vergunning geplaatst worden en zo niet, hoe kunt u een vergunning aanvragen? Hoe zit het met de afstand tot de buren en mag er op of over de erfgrens gebouwd worden? Wat is de maximale hoogte en welke voorwaarden gelden er? U krijgt hier antwoord op al uw vragen. Lees daarom meteen verder, doe ideeën op en gebruik onze tips.

Wat is het verschil tussen een dakopbouw en dakkapel?

Het grote verschil tussen een opbouw en dakkapel is het dak waarop de aanbouw geplaatst wordt. Bij een opbouw wordt er namelijk een volledige extra verdieping op een plat dak geplaatst terwijl een dakkapel aan een bestaand schuin dak wordt gemonteerd.

Dakopbouw plaatsen? Dit is wat u moet weten:

Klik op een onderstaande link om meteen naar de desbetreffende informatie op deze pagina te gaan.

Bereken de kosten van een dakopbouw

Dakopbouw kosten berekenen? Laat dit vrijblijvend doen door bedrijven uit uw regio

Start prijsvergelijk

Voor- en nadelen van een opbouw

Twijfelt u nog tussen een nieuwe dakkapel, aanbouw of opbouw? Lees dan meteen verder. Wanneer u voor een opbouw kiest, dan kiest u namelijk voor de maximale oplossing om extra woonruimte te creëren. Dat biedt natuurlijk veel voordelen. Er zijn echter ook nadelen om rekening mee te houden.

Voordelen

 • Veel extra ruimte door het toevoegen van een complete etage op uw woning.
 • Ruime waardevermeerdering van uw woning.
 • De mogelijkheid tot herindelen van kamers.
 • Keuze tussen een casco houtskelet, een kant en klare prefab variant die binnen een dag wind- en waterdicht is of een traditionele bouw met maatwerk.
 • Veel keuze uit modellen en mogelijkheden die geschikt zijn voor zowel een plat als hellend dak. Bijvoorbeeld de eenzijdige, halve of dubbele opbouw.
 • Ruime keuze voor het materiaal van de gevelbekleding. Bijvoorbeeld hout, steen, kunststof, keralit, trespa, zink (met staande naad), aluminium, glas of kunststof.

Nadelen

 • Een standaard dakopbouw aan huis kan niet vergunningsvrij gebouwd worden. U heeft namelijk altijd een omgevingsvergunning nodig. Verleent de gemeente geen vergunning? Dan kunt u een kortgeding starten. Het plaatsen van een opbouw is namelijk een kruimelgeval en staat daarom op de kruimellijst (artikel 4 bijlage II van het besluit omgevingsrecht).
 • De extra woonlaag moet in het bestemmingsplan passen.
 • Een opbouw vereist een hoge investering.

Dakopbouw voor een hoekhuis? Vergelijk vrijblijvend de prijzen van specialisten uit uw regio

Stappenplan voor het plaatsen van een dakopbouw

Wilt u een opbouw plaatsen? Dan zult u veel zaken moeten uitzoeken. Doe dit aan de hand van het onderstaande stappenplan. Hierin wordt namelijk stap voor stap toegelicht hoe u te werk gaat.

Ideeën opdoen

Voor een opbouw bestaan veel soorten en typen. Denk aan de voorkant en het dak. Deze kan hellend, in een hoek van 70 graden of recht zijn. Bijvoorbeeld in de vorm van een container. Daarnaast is de dakbedekking bepalend voor een moderne of juist een klassieke uitstraling. Vaak wordt er voor dakpannen, EPDM, roofing, leien of shingles gekozen, maar u kunt ook kiezen voor duurzaam. Een ecologisch extensief groendak (sedumdak), steeldeck, rieten dak en zinken dak zijn hier voorbeelden van. Tot slot kan de dakopbouw verder “aangekleed” worden met een:

 • dakterras
 • (Frans) balkon
 • dakkapel
 • serre
 • vliering
 • zonnepanelen

Begin daarom altijd met het opdoen van ideeën en bekijk verschillende bouwtekeningen. Hiermee krijgt u namelijk een goed beeld van de mogelijkheden. Onderaan deze pagina bekijkt u foto’s van gerealiseerde projecten met een plat dak. Heeft uw huidige woning een puntdak zoals een zadeldak, schuin pannendak, sporenkap, lessenaarsdak, gordingendak, mansardedak of heeft de zolder een laag dak? Bekijk dan onze pagina over de mogelijkheden van een nokverhogende dakkapel.

Zelf een dakopbouw maken of laten bouwen? 

Veel zelf doen heeft natuurlijk een kostenvoordeel. Er zijn echter ook nadelen aan verbonden. U moet namelijk alle informatie en regelgeving over het bouwbesluit, burenrecht, jurisprudentie, bouwregels, voorschriften en eisen met betrekking tot de brandwerendheid verzamelen. Ook kost het uitvoeren van de werkzaamheden veel tijd en zijn deze niet zonder risico. Bovendien kunt u de werkzaamheden niet altijd alleen uitvoeren en zijn veel klussen complex. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een constructieberekening en een constructietekening die u voor zowel de bouw als voor de vergunningsaanvraag nodig heeft. Bepaal daarom vooraf of u zelf werkzaamheden wilt en kunt uitvoeren of dat u de werkzaamheden moet uitbesteden aan een architect en bouwbedrijf.

Controleer of de gemeente subsidie geeft

Sommige gemeenten bieden voor het bouwen of verduurzamen van een opbouw een subsidie. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de gemeente Den Haag. Andere gemeenten zoals bijvoorbeeld in Haarlem, Utrecht en Amsterdam zijn hiermee bezig. Controleer daarom of uw gemeente een subsidie verstrekt waar u gebruik van kunt maken.

Bereken de prijzen van een dakopbouw

Dakopbouw prijzen vergelijken? Start vrijblijvend een aanvraag en ontvang de prijzen van specialisten uit uw regio

Start prijsvergelijk

Wat kost een dakopbouw op maat ongeveer?

De dakopbouw kosten zijn sterk afhankelijk van uw keuzes met betrekking tot de afmetingen, het design, de keuze voor een plat of schuin dak, prefab of traditionele bouw en materiaalkosten voor zowel de afwerking van zowel de buiten- als binnenkant. Bovendien moet u rekening houden met de kosten voor de vergunning. Om de prijzen inzichtelijk te maken worden hieronder de drie soorten toegelicht, namelijk casco, standaard afwerking en uitgebreide afwerking. Per soort ziet u meteen de totale prijsindicatie de gemiddelde prijs per m2.

Let op: in de onderstaande tabellen ziet u een richtprijs die gebaseerd is op de gemiddeld prijs van ruim achtennegentig Nederlandse  bouwbedrijven. Bovendien is iedere situatie uniek. De richtprijs zal daarom afwijken van de echte prijs. Wilt u voor het maken van een budget weten wat de daadwerkelijke prijs is? Start dan geheel vrijblijvend een prijsvergelijk en ontvang een kostenbegroting van specialisten uit uw regio.

Kosten casco dakopbouw

Zoekt u de goedkoopste dakkapel en wilt u veel zelf doen? Kies dan voor de goedkope casco oplossing. Deze bestaat uit een houten skelet en is bovendien wind- en waterdicht. De buitenzijde is bij deze variant ook al afgewerkt. Bijvoorbeeld met hardhouten gegronde kozijnen of kunststof kozijnen in een kleur naar wens. Ook is de opbouw voorzien van een cementdekvloer, een open trap en is de voorbereiding voor de elektra en het loodgieterswerk klaargemaakt. De prijsindicaties ziet u hieronder. Wilt u de exacte prijzen weten? Ontvang geheel vrijblijvend offertes van bouwbedrijven uit uw regio.

> Ontvang de prijzen vrijblijvend

Casco dakopbouw plaatsen? Vergelijk de prijzen van bouwbedrijven!

Vierkante meterTotale prijsindicatie
20 m2€15.000
30 m2€22.500
40 m2€30.500
50 m2€38.000
60 m2€46.000
70 m2€54.000
80 m2€62.500
90 m2€70.500
100 m2€78.000

Kosten standaard dakopbouw

Wilt u weinig zelf doen en hoeft de opbouw niet luxe te zijn? Kies dan voor een standaard afwerking. Deze heeft als basis dezelfde afwerking als de casco variant. De dakopbouw is echter ook voorzien van een dampscherm, sanitaire voorzieningen, verwarming, kozijnen voor de binnendeuren en contactdozen. Bovendien is de opbouw geheel geïsoleerd en voorzien van een “warm dak”. Het isoleren van de opbouw wordt gedaan met brandwerend isolatiemateriaal met een isolatiewaarde (rc waarde) van 6. Tot slot zijn alle binnen- en buitenkozijnen geverfd in een kleur naar keuze. Bekijk de prijsindicaties hieronder. Liever offertes ontvangen? Ontvang vrijblijvend een offerte van specialisten uit uw regio en vergelijk de prijzen.

> Ontvang offertes van specialisten

Wat kost een standaard dakopbouw plaatsen? Vergelijk de prijzen van aannemers uit uw regio.

Vierkante meterTotale prijsindicatie
20 m2€18.500
30 m2€28.500
40 m2€38.000
50 m2€48.000
60 m2€58.500
70 m2€68.500
80 m2€78.000
90 m2€88.500
100 m2€98.000

Kosten luxe dakopbouw

Wilt u de dakopbouw na het plaatsen direct kunnen gebruiken en houdt u van een luxe afwerking? Kies dan voor een compleet afgewerkte opbouw met een gemetselde muur. Deze beschikt namelijk over alle eigenschappen van zowel de casco als de standaard opbouw. De afwerking gaat echter een stap verder door gebruik te maken van luxe voorzieningen en materialen. Denk bijvoorbeeld aan uitgebreide elektravoorzieningen, lichtkoepels of solatubes, strakke sanitaire voorzieningen, gespoten plafonds en muren en een mooie vloerafwerking. De prijsindicaties ziet u hieronder. Heeft u de exacte prijzen nodig voor uw begroting? Ontvang deze geheel vrijblijvend van specialisten uit uw regio en vergelijk de prijzen.

> Start een vrijblijvende prijsvergelijk

Gemetselde dakopbouw plaatsen? Vergelijk de prijzen van bouwbedrijven uit uw regio!

Vierkante meterTotale prijsindicatie
20 m2€22.500
30 m2€34.500
40 m2€45.000
50 m2€56.000
60 m2€68.000
70 m2€79.500
80 m2€89.500
90 m2€102.000
100 m2€110.000

Handige tips en adviezen

Voordat u een opbouw laat bouwen moet u over veel zaken nadenken. Bovendien zijn er veel aandachtspunten waar u rekening mee moet houden. Gebruik daarom onze handige tips en adviezen. Hiermee bespaart u kosten en tijd.

Controleer de fundering

Ook al heeft een woning, garage, tuinhuis of overkapping een plat dak, dat wilt niet automatisch zeggen dat het platte dak geschikt is voor een opbouw. Hiervoor moeten de fundering en het onderdak in orde zijn. Deze moeten namelijk het gewicht kunnen dragen. Zijn de fundering en het onderdak niet geschikt voor een zware belasting? Dan kunt u altijd kiezen voor een lichtgewicht dakopbouw van hout, kunststof of sandwichpanelen.

Traditionele of prefab dakopbouw

Voordat u een opbouw laat maken moet u nadenken over de manier van bouwen (prefab of traditioneel). Prefab heeft bijvoorbeeld een kostenvoordeel van ongeveer 10%, maar is ook minder flexibel. Bovendien kan prefab niet altijd toegepast worden. Bijvoorbeeld wanneer het dak slecht bereikbaar is. Bedenk daarom goed wat voor u wel- en niet belangrijk is.

Laat een concepttekening maken

Het is belangrijk dat een opbouw bij de stijl van de woning aansluit. Dat is niet alleen mooier, maar bovendien ook noodzakelijk voor de vergunning. De gemeente bekijkt namelijk ook of de bouwstijl het straatbeeld niet verandert. Laat daarom een professionele detailtekening maken die voorzien is van zowel het vooraanzicht, de achterzijde als een doorsnede. Via de onderstaande link vergelijkt u vrijblijvend de prijzen van bouwbedrijven die professionele bouwtekeningen maken.

> Start uw prijsvergelijk

Bouwtekening dakopbouw laten maken? Vergelijk de prijzen van aannemers!

Voorbeelden en ideeën 

Heeft u inspiratie nodig en bent u op zoek naar ideeën voor zowel de indeling, inrichting of en afwerking van de buiten- en binnenkant? Bekijk alle voorbeelden hieronder.

Dakopbouw met badkamer

De onderstaande dakopbouw is voorzien van een badkamer en slaapkamer. U doucht en slaapt dan met een geweldig mooi uitzicht.

Dakopbouw met badkamer? Vergelijk de prijzen!

Opbouw voor een monumentaal pand

De vergunning voor het verkrijgen van een opbouw voor een monumentaal pand is minder eenvoudig, maar zeker niet onmogelijk. Belangrijk is dat de stijl van het pand doorgetrokken wordt. Hoe dat gedaan moet worden is in de onderstaande foto goed te zien.

Dakopbouw monument? Vergelijk de prijzen van bouwbedrijven!

Opbouwen van een jaren 30 woning met erker

In de onderstaande afbeelding is de oude opbouw van een jaren 30 woning vervangen. Hierbij is gekozen voor openslaande deuren en een balkon op de erker.

Dakopbouw jaren 30 woning? Vergelijk vrijblijvend de prijzen van specialisten uit uw regio!

Extra woonlaag op een bungalow

Omdat een bungalow vaak breed is en bovendien een plat dat heeft, is een bungalow goed geschikt voor een extra woonlaag. Hiermee wordt aanzienlijk veel extra woonruimte gecreëerd. Bekijk de onderstaande afbeelding.

Opbouw bungalow? Vergelijk vrijblijvend de prijzen van specialisten!

Dakopbouw voor een grachtenpand

Omdat veel grachtenpanden een plat dak hebben kan hier vaak een opbouw op geplaatst worden. Laten de splitsingsakte en de VVE het toe? Dan kan de opbouw tevens als appartement aangeboden worden.

Dakopbouw grachtenpand? Vergelijk vrijblijvend de prijzen!

Opbouwen van een jaren 50 woning

Kenmerkend voor een jaren 50 woning is het flauwe dak. Hierdoor kan de zolder vaak niet effectief gebruikt worden. In het onderstaande voorbeeld is goed te zien dat een opbouw dan voor veel extra ruimte zorgt.

Dakopbouw jaren 50 woning? Vergelijk de prijzen van bouwbedrijven en aannemers.

Dakopbouw voor een passiefhuis

Kenmerkend voor een passieve woning is vaak de moderne uitstraling en het platte dak (met zonnepanelen). Deze woning leent zich daarom goed voor een extra woonlaag. Bekijk het voorbeeld hieronder.

Dakopbouw passiefhuis? Vergelijk de prijzen van specialisten!

Opbouw voor een herenhuis (vrijstaand)

Heeft u een vrijstaande woning of herenhuis? Ook dan kunt u een mooie opbouw laten plaatsen. Hieronder ziet u daar een voorbeeld van.

Dakopbouw herenhuis laten plaatsen? Vergelijk de prijzen van specialisten!

 

7982 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,7.

14981

Vergelijkingen

11368

Opdrachten uitgevoerd

765

Vakkundige dakkapel specialisten

Op dakkapelplaatsenvergelijker.nl vindt u uitsluitend dakkapel specialisten met een geldig kvk inschrijvingsbewijs. Daarbij worden de specialisten continue gemonitord en zijn de meeste bedrijven aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Vergelijk dakkapel specialisten uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.

Copyright © 2018