Dakkapel lood of loodvervanger?

Bij de waterdichtheid van een dakkapel zijn met name twee factoren erg belangrijk: de dakbedekking en het dakkapel lood (of loodvervanger) langs de zijkant en onderkant van de dakkapel. De looddelen worden ook wel de “loodslabben” genoemd en zorgen ervoor dat er geen lekkages kunnen ontstaan. Een alternatief is het plaatsen van een verholen goot onder de dakkapel, maar een dakkapel met lood wordt nog steeds het meest gekozen. Lood heeft namelijk veel voordelen. Er zijn echter ook nadelen om rekening mee te houden. Bent u benieuwd naar de voordelen en nadelen van lood of loodvervanger? Wilt u het lood vervangen of repareren? Lees dan meteen verder.

Loodslabben dakkapel? Dit is wat u moet weten:

Laat het dakkapel lood vakkundig repareren of vervangen!

Dakkapel lood vervangen of repareren? Plaats gratis een klus en vergelijk vakmannen!

Plaats een klus

Voordelen en nadelen van loodslabben

Een dakkapel dient een nette waterdichte aansluiting op het dak te hebben. Bij het plaatsen van een dakkapel zult u zich misschien afvragen: wat is beter lood of loodvervanger? U zult dus een keuze moeten maken tussen dakkapel lood of loodvervanger. In de meeste gevallen wordt voor een afwerking met dakkapel lood gekozen. Loodslabben hebben namelijk veel voordelen. Er zijn echter ook nadelen om rekening mee te houden. Hieronder leest u met welke voordelen en nadelen u rekening houdt.

Voordelen

 • Het materiaal is duurzaam en heeft een zeer lange levensduur van ongeveer 30 tot 40 jaar.
 • Dakkapel lood aanbrengen op de ronde vorm van de dakkapellen is vrij eenvoudig. Het materiaal is namelijk erg buigzaam waardoor de loodaansluiting op het dak snel gerealiseerd wordt.
 • Lood is 100% recyclebaar.
 • Loodslabben zijn erg zwaar en zullen daardoor tijdens een storm niet opwaaien. Water kan daarom niet onder de loodslabben belanden.
 • De dichte massa zorgt ervoor dat water niet door het materiaal kan dringen.

Nadelen

 • Lood zal na verloop van tijd kracht verliezen. Hierdoor wordt het materiaal broos en kan het gaan scheuren. Een reparatie of vervanging is dan noodzakelijk.
 • Lood kan oxideren. Wanneer dit gebeurt is dit duidelijk te zien aan de witachtige oxidatielaag die ontstaat. Om dit te voorkomen wordt het bladlood behandelt met patineerolie.
 • Is schadelijker voor het milieu dan andere materialen.
 • Bladlood heeft een instabiele prijs.
 • Lood bevestigen op platte daken is helaas niet mogelijk.

Voor- en nadelen van loodvervanger

In de bovenstaande afbeelding ziet u een voorbeeld waarbij dakkapel loodvervanger is aangebracht. Loodvervanger is is aanzienlijk minder populair, maar biedt een aantal interessante voordelen voor mensen die op zoek zijn naar een dakkapel zonder lood. Er zijn echter ook nadelen om rekening mee te houden. Bekijk de voor- en nadelen hieronder.

Voordelen

 • In meerdere kleuren leverbaar (waaronder rood, zwart en grijs)
 • Net als lood is loodvervanger eenvoudig te verwerken en goed vormbaar.
 • Het is een UV bestendig materiaal dat bovendien loodstrepen voorkomt.
 • Verkrijgbaar in grote lengtes waardoor minder overlap nodig is.
 • Milieuvriendelijk materiaal
 • Stabiele prijs

Nadelen

 • Omdat loodvervanger nog niet lang op de markt is, is het onduidelijk wat de exacte levensduur van dit materiaal is.
 • Door het lichte gewicht kan loodvervanger opwaaien en “klapperen”. Het materiaal is daarom minder waterdicht dan lood.
 • Het is minder makkelijk om in de hoeken “loodbakjes” aan te brengen.
Vakkundig een loodslab van een dakkapel vervangen of repareren!

Loodslab dakkapel vervangen of repareren? Plaats gratis een klus en vergelijk vakmannen!

Plaats een klus

Wat kost dakkapel lood vervangen of repareren?

Het lood rondom de dakkapel zal na een levensduur van 30 tot 40 jaar gebreken vertonen. Hierbij kunt u denken aan scheuren en kieren. Het bladlood zal dan gerepareerd moeten worden. Dit kan gedaan worden door de scheuren in het lood af te plakken met speciale loodstickers. Omdat dit slechts een tijdelijk effect heeft kiezen de meeste mensen voor vervanging.

Dakkapel lood vervangen is eigenlijk geen moeilijk karwei, maar wel een nauwkeurig karwei. Bovendien krijgt u met verschillende kosten te maken. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor het lood en kosten voor het arbeidsloon. Met behulp van de onderstaande tabel krijgt u een nauwkeurig inzicht in de materiaalkosten.

Lood in centimeterGemiddelde prijs incl. BTW
20 cm50 euro
25 cm55 euro
30 cm65 euro
40 cm82,50 euro
50 cm100 euro
100 cm200 euro

Veel opdrachtgevers besteden deze klus uit aan een vakman. Deze vakman zal naast de materiaalkosten ook kosten in rekening brengen voor zijn gewerkte uren: het arbeidsloon. Bij het vervangen of repareren van dakkapel lood kunt u uitgaan van gemiddeld 35 euro per uur excl. 21% btw.

Bespaartips

Lood is niet goedkoop. Daarom bieden wij u een aantal bespaartips aan. Met deze bespaartips kunt u tot 40% op de kosten besparen. Doe hier uw voordeel mee.

Werkzaamheden combineren

Niet alleen uw dakkapel is van loodslabben voorzien. Loodslabben vindt u namelijk ook langs uw schoorsteen, een garage, carport en andere delen van uw woning. Omdat loodslabben bij woningen vaak op hetzelfde moment zijn aangebracht zullen de loodslabben ook vaak op hetzelfde moment verzwakt raken en vervangen of gerepareerd moeten worden. Door werkzaamheden te combineren (met uw buren) zal een vakman relatief gezien een lager bedrag in rekening brengen in de vorm van een kwantumkorting. Deze korting kan oplopen tot 15%.

Vergelijken

Vergelijk de tarieven van verschillende vakmannen. U zult zien dat de prijsverschillen gemiddeld rond de 20% liggen en in uitzonderlijke gevallen tot 40% kunnen oplopen. Door te vergelijken kunt u dus veel kosten besparen.

Regionale vakman

Kies voor een regionale vakman. Een vakman bij u uit de buurt is altijd voordeliger dan een vakman die van ver moet komen. Dit heeft te maken met de voorrijkosten die gemiddeld rond de 0,50 cent per kilometer liggen.

7982 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,7.

14981

Vergelijkingen

11368

Opdrachten uitgevoerd

765

Vakkundige dakkapel specialisten

Op dakkapelplaatsenvergelijker.nl vindt u uitsluitend dakkapel specialisten met een geldig kvk inschrijvingsbewijs. Daarbij worden de specialisten continue gemonitord en zijn de meeste bedrijven aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Vergelijk dakkapel specialisten uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.

Copyright © 2023