Heeft u een dakkapel vergunning nodig?

Voor het plaatsen van een dakkapel heeft u vaak geen vergunning nodig, maar in sommige gevallen ook wel. Hoe zit dat precies?

De noodzaak voor een vergunning is afhankelijk van de situatie, uw wensen met betrekking tot de dakkapel, plaatsing aan de voor of achterzijde, de afmetingen, vorm van het dak en meer. Wanneer u van plan bent een dakkapel te plaatsten controleert u dus eerst of u een dakkapel vergunning nodig heeft. Zo voorkomt u problemen met uw gemeente. Bovendien is de kans groot dat u een vergunningsvrije dakkapel mag plaatsen.

Aan de hand van de informatie op deze pagina kunt u eenvoudig bepalen of u een omgevingsvergunning nodig heeft en met welke kosten u rekening houdt. Lees daarom meteen verder.

872

Opdrachtgevers hebben een prijsvergelijk gedaan voor het uitbesteden van een dakkapel vergunningsaanvraag

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
 • Omschrijf uw wensen en situatie
 • Vergelijk vrijblijvend de prijzen van specialisten
 • Bespaar tot 20% tot 40%

Wanneer mag u een vergunningsvrije dakkapel plaatsen aan de voorzijde of achterzijde van uw woning? Met welke regels moet u rekening houden? Hoe kunt u een dakkapel vergunning aanvragen? Wat zijn de kosten van een dakkapel vergunning? Hoe lang duurt het verkrijgen van zo'n vergunning? U krijgt hier antwoord op al uw vragen. Lees daarom meteen verder.

Laat u adviseren over het verkrijgen van een dakkapel vergunning

Denkt u dat u een vergunning nodig heeft of wilt u dat laten uitzoeken? Laat u dan vrijblijvend helpen door een dakkapellen specialist bij u in de buurt. Omschrijf uw wensen in onze vergelijktool en ontvang vrijblijvend de prijzen voor uw dakkapel inclusief vergunningstraject.

> Start nu uw prijsvergelijk

Hulp bij een dakkapel vergunning aanvragen nodig? Vergelijk de prijzen!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
 • Start een gratis vergelijking
 • Ontvang de prijzen van dakkapel specialisten
 • Vergelijk vrijblijvend reacties, prijzen en klantervaringen

Doe de dakkapel vergunningcheck 

Wanneer u een dakkapel omgevingsvergunning moet aanvragen hangt af van de plaatselijke regels en bovenal uw wensen. Gelukkig is kunt u op een eenvoudige manier erachter komen of u een bouwvergunning nodig. Gebruik daarvoor de onderstaande checklist.

Vergunning nodig

 • De nok wordt verhoogt of wordt door het plaatsen van de dakkapel aangepast.
 • Het woonhuis heeft een monumentale status
 • Het woonhuis valt onder het rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht
 • De woning is niet permanent bewoond
 • De nieuwe dakkapel krijgt een schuin dak
 • De dakkapel wordt hoger dan 1.75 meter
 • Tussen de bovenkant van de dakkapel en de daknok is minder dan 0.5 meter aanwezig
 • Tussen de onderkant van de dakkapel en de dakvoet is minder dan 0.5 meter aanwezig
 • De afstand tussen de zijkanten van de dakkapel en de zijranden van het dak of de erfgrens is minder dan 0.5 meter

Kunt u één of meer van de bovenstaande vragen met "ja" beantwoorden? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig.

Vergunning mogelijk nodig

 • Bestaande dakkapel vergroten, verbreden of anderszins uitbreiden
 • De dakkapel wordt aan de voorzijde van de woning geplaatst.
 • Dakkapel aan zijkant van uw woning waarbij u uitkijkt op een openbaar gebied
 • Dakkapel met transparante zijkanten

Kunt u één of meer van de bovenstaande vragen met "ja" beantwoorden? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig.

Vergunning niet nodig

 • Dakkapel met een plat dak aan de achterkant van uw woning waarbij rekening is gehouden met de voorwaarden van de vergunningsvrije dakkapel.

> Spring naar: vergunningsvrije dakkapel

Omgevingsloket

De kans is klein, maar omdat de regels omtrent de dakkapel vergunning per gemeente kunnen verschillen is het aan te raden om een aanvullende vergunningcheck uit te voeren. De snelste manier om die check uit te voeren is via het omgevingsloket.

Gelukkig kunt u in de meeste gevallen uw dakkapel vergunningsvrij plaatsen!

Wat zijn de voorwaarden van een vergunningsvrije dakkapel?

Wilt u een vergunningsvrije dakkapel plaatsen? Goed nieuws! In veel gevallen kunt u namelijk een dakkapel zonder vergunning plaatsen. Bovendien biedt een vergunningsvrije dakkapel twee interessante voordelen. U kunt sneller bouwen én u bespaart tussen de €200,- en €600,- euro aan vergunningskosten. Voor een vergunningsvrije plaatsing is het echter wel noodzakelijk om aan verschillende regels en eisen te voldoen. Het gaat hierbij om de plaatsing (voorkant, zijkant of achterkant), uiterlijke vormgeving en afmetingen van de dakkapel. Voldoet u aan de criteria? Dan kunt u uw dakkapel vergunningsvrij plaatsen.

Maximale afmetingen van een vergunningsvrije dakkapel (achterkant)

De afmetingen van een vergunningsvrije dakkapel aan de achterzijde van uw woning staan niet vast. Er worden echter wel grenzen aan het maximum gesteld. Bekijk daarom hieronder waar u rekening mee houdt.

 • Hoogte van de dakkapel: maximaal 1.75 meter
 • Zijkant van de dakkapel: er moet minimaal 0.5 meter ruimte tussen de zijkanten van de dakkapel en het dakvlak, een woningscheidende muur of aanwezig zijn.
 • Bovenkant van de dakkapel: het dak van de dakkapel moet minimaal 0,5 meter onder de daknok zitten.
 • Onderkant van de dakkapel: de onderkant van de dakkapel moet een afstand tussen de 0.5 tot 1 meter boven de dakvoet zitten.

Dakkapel model

 • De dakkapel moet een plat dak hebben
 • De nok van het dak mag niet gewijzigd worden
 • De dakkapel heeft geen transparante zijkanten (de zijwangen van de dakkapel)

Positie van de dakkapel (achterkant, voorkant of zijkant)

Zolang u voldoet aan de bovenstaande eisen mag u aan de achterzijde van uw huis vergunningsvrij een dakkapel plaatsen. De bovenstaande eisen gelden ook voor de zijkant van uw woning. Hierbij dient u wel rekening te houden met een extra eis, namelijk: dat de zijkant van de woning niet aan een openbaar gebied grenst.

Wilt u een vergunningsvrije dakkapel aan de voorzijde van uw woning plaatsen? Dan gelden er met betrekking tot afmetingen van de dakkapel andere regels. Bekijk deze op onze pagina over de afmetingen:

> Dakkapel afmetingen

Hoe en waar kunt u een vergunning voor uw dakkapel aanvragen?

Heeft u een vergunning nodig? Dan is de volgende stap het aanvragen en verkrijgen van de omgevingsvergunning. De aanvraag voor uw dakkapel doet u bij uw plaatselijke gemeente. Het is daarbij belangrijk om het aanvraagtraject vakkundig aan te pakken. Voor iedere bouwaanvraag die door een gemeente in behandeling wordt genomen zal de gemeente kosten in rekening brengen (of de aanvraag nu verleent wordt of niet). De hoogte van de kosten zijn per gemeente verschillend.

Stap 1: vraag een gratis adviesgesprek aan

In veel gemeenten is het mogelijk om een gratis adviesgesprek aan te vragen. Tijdens dit gesprek geeft u aan wat uw plannen zijn. Uw gemeente vertelt u vervolgens welke mogelijkheden u heeft. Het voordeel hiervan is dat u beter kunt inschatten of de gemeente u de vergunning zal verlenen. Bovendien ontvangt u bruikbaar advies.

Stap 2: bouwtekening laten maken

Heeft u een dakkapel vergunning nodig? Dan heeft u ook een technische bouwtekening van de dakkapel nodig. Het is sterk aan te bevelen om deze klus aan een dakkapellen specialist uit te besteden. Veelal bieden specialisten pakketten aan waarbij zij de technische bouwtekening maken en indien gewenst ook het vergunningstraject uitvoeren. De kosten hiervan zijn van verschillende factoren afhankelijk. Als prijsindicatie kunt u uitgaan van kosten tussen de €250,- en €600,- euro inclusief BTW.

> Lees alles over: dakkapel bouwtekening

Wilt u de tarieven op basis van uw situatie weten? Gebruik dan onze gratis vergelijktool. Vul hieronder uw postcode in en ontvang gratis de prijzen van specialisten uit uw regio.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

 

Stap 3: dakkapel vergunning aanvragen 

Besteed u de aanvraag uit aan een specialist? Dan kunt u stap 3 overslaan. Wilt u echter zelf de bouwvergunning aanvragen? Zorg dan eerst voor alle benodigde informatie conform de richtlijnen van uw gemeenten en dien de aanvraag in via het omgevingsloket. U logt daar in eenvoudig met uw DigiD en doorloopt vervolgens de stappen.

Vergunningsaanvraag voor uw dakkapel uitbesteden? Vergelijk de prijzen van specialisten! 

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
 • Start een gratis vergelijking
 • Ontvang de prijzen van dakkapel specialisten
 • Vergelijk vrijblijvend de reacties, prijzen en klantervaringen

De beoordeling van uw dakkapel vergunningsaanvraag

Zodra de vergunningsaanvraag is ingediend wordt uw aanvraag in behandeling genomen en beoordeelt. Voldoet uw dakkapel aan alle vereisten en is uw aanvraag compleet? Dan krijgt u binnen 8 weken uitsluitsel. U mag dan echter nog niet meteen bouwen. Buurtbewoners hebben na de vergunningverstrekking 6 weken de tijd om bezwaar te maken. De gemeente heeft daarna nog 6 weken de tijd om op de bezwaren te reageren. Na de totale periode is de vergunning onherroepelijk. Dat houdt in dat u de dakkapel kunt bouwen.

Uw gemeente toetst de aanvraag aan de hand van 3 criteria die op hun beurt uit verschillende regels bestaan:

 1. Het bouwbesluit

  Aan de hand van de technische tekeningen controleert de gemeente of uw toekomstige dakkapel aan de wettelijk gestelde bouwtechnische eisen voldoet. Deze technische vereisten staan omschreven in het bouwbesluit.

 2. De welstandsnota

  Vervolgens controleert de gemeente of de dakkapel aan de welstandsnota voldoet. In de welstandsnota van de gemeente staat bijvoorbeeld omschreven aan welke uiterlijke kenmerken de dakkapel moet voldoen. Hiermee waarborgt de gemeente de uitstraling van buurten en wijken.

 3. Het bestemmingsplan

  Tot slot bekijkt de gemeenten of de dakkapel in het bestemmingsplan past. In het bestemmingsplan staat bijvoorbeeld omschreven welke bestemming de grond onder uw woning heeft en welk gebruik er wel of niet is toegestaan.

Wat kost een dakkapel vergunning?

Een dakkapel bouwvergunning kost ongeveer €175 tot €550 euro. Dit is echter afhankelijk van het type dakkapel en de gemeente. Gemeenten berekenen individueel namelijk verschillende tarieven. Hierdoor kan het tarief in Amsterdam bijvoorbeeld anders zijn dan in Amersfoort.

Houd er rekening mee dat deze kosten van een dakkapel vergunning bovenop de kosten van de dakkapel zelf komen. De totale kosten kunnen door de vergunning dus flink toenemen.

Tip: wilt u de totale kosten zo laag mogelijk houden? Probeer dan een dakkapel te kiezen die voldoet aan de regels voor een vergunningsvrije plaatsing.

 

Prijs dakkapel vergunningaanvraag uitbesteden

Besteed u de vergunningaanvraag uit aan een dakkapellen specialist? Reken dan op prijzen tussen de €150,- en €300,- euro. Deze kosten zijn puur voor het vergunningstraject en exclusief de kosten voor een constructietekening.

Tip: wanneer u het vergunningstraject uitbesteed aan een specialist is het voordeliger om daar het maken van een constructietekening aan toe te voegen.

Vergunningsvrije dakkapel plaatsen, het vergunningstraject (en tekening) uitbesteden? Vergelijk nu de prijzen!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
 • Start een gratis vergelijking
 • Ontvang de prijzen van dakkapel specialisten
 • Vergelijk vrijblijvend reacties, prijzen en klantervaringen

7982 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,7.

14981

Vergelijkingen

11368

Opdrachten uitgevoerd

765

Vakkundige dakkapel specialisten

Op dakkapelplaatsenvergelijker.nl vindt u uitsluitend dakkapel specialisten met een geldig kvk inschrijvingsbewijs. Daarbij worden de specialisten continue gemonitord en zijn de meeste bedrijven aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Vergelijk dakkapel specialisten uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.

Copyright © 2023