Nokverhogende dakkapel

Wanneer het dak te laag is, is het moeilijk om van de zolder een volwaardige kamer te maken. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor bij een oud huis, een jaren 30 woning, tussenwoning of bungalow. Heeft u zo’n laag zolderdak en zoekt u een eenvoudige manier om uw huis flink uit te breiden tegen relatief lage kosten? De nokverhogende dakkapel is dan een slimme oplossing. Door een eenzijdige of tweezijdige nokverhoging gaat de nok namelijk de hoogte in, krijgt u veel extra leefruimte en maakt u van uw zolder een grote volwaardige kamer of zelfs twee! De ruimte is na de bouw van de verhoogde nok goed beloopbaar en voorzien van veel lichtinval.

Dat nokverhogende dakkapellen populair zijn, zal u niet verbazen. Een verhoogde nok biedt namelijk veel voordelen en een interessante waardevermeerdering voor uw huis. Op deze pagina leest u alles over de voordelen en nadelen van een dakkapel met nokverhoging, de mogelijkheden en kosten.

1274

Opdrachtgevers hebben een prijsvergelijk gedaan voor een nokverhogende dakkapel

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
 • Omschrijf uw wensen
 • Start gratis een vergelijking
 • Bespaar 20% tot 40%

Houd hier rekening mee:

Bij het bouwen van dakkapel met nokverhoging zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. U heeft bijvoorbeeld een vergunning nodig. Daarnaast krijgt u met belangrijke vraagstukken te maken. Denk hierbij aan: Kies ik voor een eenzijdige of tweezijdige nokverhoging? Wil ik een prefab of traditionele bouw? Kies ik voor een plat dak of een zadeldak? Welk materiaal kies ik voor de buitenzijde? Kan ik zelf de nokverhoging maken of heb ik een aannemer nodig? Kies ik voor een casco variant? Welke afwerking kies ik voor de binnenkant? Wil ik een vliering? Wat kost een nokverhoging en past dit wel binnen mijn budget? Welke alternatieven heb ik?

Zoals u ziet roept het plaatsen van een nokverhoging veel vragen op. Wilt u op een simpele manier de juiste keuzes maken? Lees dan meteen verder, krijg antwoord op de bovenstaande vragen, gebruik onze tips en handige adviezen.

Nokverhogende dakkapel? Vergelijk de prijzen van specialisten! 

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
 • Start een gratis prijsvergelijk
 • Ontvang vrijblijvend de prijzen van dakkapel specialisten
 • Vergelijk de reacties, prijzen en klantervaringen

Wat is een nokverhogende dakkapel?

Een nokverhogende dakkapel is feitelijk een grote dakkapel met een plat of schuin dak (zadeldak) waarbij de nok eenzijdig of tweezijdig verhoogd is. Verwar deze dus niet met een dakopbouw. Zo’n verhoogde nok kent twee varianten, namelijk:

 • De eenzijdige nokverhoging
 • De tweezijdige nokverhoging

De eenzijdige nokverhoging

De eenzijdige nokverhoging is een dakkapel met een schuin dak waarbij de nok enkelzijdig verhoogd is. Dit type dakkapel wordt daarom ook wel een dakkapel met verlegde nok, een halve of enkele nokverhoging genoemd. Kenmerkend voor deze dakkapel is het schuine dak dat parallel aan het originele dak loopt.

De tweezijdige nokverhoging

Bij een tweezijdige nokverhoging worden het dak en de nok dubbelzijdig verhoogd. Omdat het hierbij eigenlijk om twee enkele nokverhogingen gaat, wordt dit type dakkapel ook wel een dubbele of een dubbelzijdige nokverhoging genoemd.

Wat is het verschil tussen een nokverhoging en een dakkapel?

Tussen de normale dakkapel en de nokverhogende dakkapel bestaat een belangrijk verschil. Bij een normale dakkapel blijft de nok namelijk ongemoeid. Het platte dak van de dakkapel ligt dan ongeveer een halve meter onder de originele nok. Bij een verhoogde nok wordt echter de nok van uw woning daadwerkelijk hoger.

Met een nokverhogende dakkapel creëert u in één keer veel bruikbare ruimte voor een relatief lage prijs!

Wat zijn de voordelen van een nokverhogende dakkapel?

Twijfelt u tussen nokverhoging of dakkapel? Dan is het belangrijk om te weten welke voordelen een verhoogde nok biedt. Een nokverhoging biedt ten opzichte van een normale dakkapel namelijk maar liefst acht interessante voordelen. Met welke voordelen u te maken krijgt en wat de meerwaarde van zo’n dakkapel is leest u hieronder.

Extra ruimte

Met een nokverhoging krijgt u extra ruimte in de lengte, breedte en hoogte van uw huis. Hoeveel extra ruimte u krijgt is afhankelijk van de gekozen afmetingen. De nokverhoging zorgt er bovendien voor dat het gehele oppervlak beloopbaar wordt.

Extra lichtinval

Door de hoge en vaak vele ramen krijgt u veel extra lichtinval. Wordt de ruimte open? Dan krijgt u bovendien van twee kanten extra lichtinval.

Prefab / traditioneel 

Bij het plaatsen van een nokverhoging heeft u de keuze uit een prefab nokverhogende dakkapel of een traditionele bouw.

Vliering bouwen

In de verhoogde nok is vaak voldoende ruimte aanwezig om een vliering te bouwen. Naast de extra woonruimte kunt u dus ook extra opslagruimte creëren.

Hoge stijging van uw woningwaarde

Door het plaatsen van een dakkapel met nokverhoging stijgt de waarde van uw huis. Hierdoor heeft u na de bouw de investering eigenlijk alweer terugverdient.

Een beter leefklimaat

Een oud huis met een laag dak biedt vaak geen goede isolatie. Bovendien ventileert zo’n dak niet goed. Dergelijke zaken zijn echter belangrijk voor uw wooncomfort, het leefklimaat en portemonnee. Door een nokverhoging te plaatsen zorgt u ervoor dat het dak van uw woning goed geïsoleerd is en bovendien ventileert. Hierdoor neemt de kwaliteit van de lucht in uw woning aanzienlijk toe en neemt de kans op bijvoorbeeld schimmel af.

Materiaal en afwerking naar keuze

Prefab nokverhogende dakkapellen zijn aan de buitenzijde vaak van kunststof of hout gemaakt. U heeft echter meer mogelijkheden. Denk hierbij aan Trespa, zink, Keralit of een gemetselde nokverhoging. Daarnaast heeft u veel keuze met betrekking tot de aankleding en afwerking van zowel de buiten- als binnenkant. Bijvoorbeeld rolluiken, screens, verlichting of een sierlijk boeideel.

Goedkope manier van uitbouwen

Het plaatsen van een nokverhogende dakkapel is een relatief goedkope manier van uitbouwen. Misschien wel de goedkoopste manier om uw woning van veel extra ruimte te voorzien.

Nokverhogende dakkapel plaatsen? Vergelijk de prijzen van vakmensen!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
 • Gratis en vrijblijvend
 • Vakkundige dakkapel specialisten vergelijken
 • Bespaar 20% tot 40%

De nadelen van een nokverhoging

Nokverhogende dakkapellen hebben ten opzichte van de normale dakkapel ook nadelen om rekening mee te houden. Er is bijvoorbeeld meer regelgeving van toepassing. Weeg daarom altijd de voor- en nadelen goed af voordat u een besluit maakt.

Vergunning aanvragen

Met een nokverhogende dakkapel wordt de constructie en de vorm van het dak gewijzigd. Bovendien komt de nok hoger te liggen. Hierdoor heeft u altijd een bouwvergunning nodig. Daarnaast zijn er aan de omgevingsvergunning kosten verbonden.

> Meer weten over de regels van een vergunning?

Bouwtekening en constructieberekening nodig

Een van de voorwaarden voor de aanvraag van een omgevingsvergunning is een bouwtekening die bovendien voorzien moet zijn van een constructieberekening. Ook hieraan zijn kosten verbonden.

> Meer weten over de bouwtekening?

Prefab niet altijd mogelijk

Nokverhogende dakkapellen vereisen speciaal transport en een grote kraan. Hier moet dan wel voldoende ruimte in uw straat zijn. Is er te weinig ruimte in de straat? Dan behoort prefab niet tot de mogelijkheden en zult u voor een traditionele bouw moeten kiezen.

Kan ik de nokverhoging met zonnepanelen voorzien?

Plaatst u een verhoogde nok? Dan is het goed om te weten dat u het platte of schuine dak kunt laten bedekken met zonnepanelen. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren erg populair geworden en leveren een gemiddeld huishouden vaak voldoende energie. Met het plaatsen van zonnepanelen kunt u dus flink op uw energierekening besparen. Bovendien kunt u voor het plaatsen van de zonnepanelen in sommige gevallen een subsidie krijgen.

Wat kost een nokverhoging?

Deze prijzen van een verhoogde nok zijn ten opzichte van een normale dakkapel hoger. Dat heeft alles te maken met de werkzaamheden en kostprijs van de materialen. De prijs van een nokverhoging start gemiddeld vanaf ongeveer €7.500,- en kan oplopen tot €30.000,- of meer. Deze kosten zijn geheel afhankelijk van de afmetingen, de kosten voor het materiaal, prefab of een traditionele bouw, de keuze tussen enkelzijdig of dubbelzijdig en de afwerking.

De kosten voor de afwerking worden bepaalt door drie factoren, namelijk:

 • Casco: de casco variant kiest u wanneer u op zoek bent naar een goedkope nokverhoging. Kiest u voor casco? Dan wordt namelijk alleen de buitenkant door de aannemer afgewerkt. De binnenkant kunt u dan zelf doen. Casco kan een interessante optie zijn voor de handige doe het zelf-er.
 • Standaard: de aannemer werkt zowel de binnenkant als buitenkant van af. Er moet echter nog wel gestuct, geschilderd en een vloer gelegd worden.
 • Exclusief: zowel de buiten- als binnenkant worden helemaal afgewerkt met luxe materialen en opties. Van het plafond tot de aan de vloeren, een badkamer en de verlichting. Na de bouw kunnen de kamers direct in gebruikt worden.

Kosten nokverhogende dakkapel

Omdat de totale kosten van vele factoren afhankelijk zijn is de vraag “wat kost een nokverhogende dakkapel” niet eenvoudig te beantwoorden. Heeft u echter voldoende aan een globale prijsindicatie? Dan is de onderstaande prijslijst goed bruikbaar. Hierin ziet u per type de afmetingen en de prijsindicatie. Hierbij wordt uitgegaan van een nokverhoging met een breedte van 5 meter.

Type nokverhogingPrijsindicatie prefabPrijsindicatie traditioneel
Eenzijdige
Casco€7.500 tot €10.000€10.000 tot €12.500
Standaard€10.000 tot €12.500€12.500 tot €15.000
Exclusief€12.500 tot €15.000€15.000 tot €17.500
Tweezijdige
Casco€12.500 tot €15.000€15.000 tot €17.500
Standaard€15.000 tot €17.500€17.500 tot €20.000
Exclusief€17.500 tot €20.000€20.000 tot €22.500

 

Waarom zijn de kosten bij prefab lager?

Bij een prefab bouw wordt de verhoogde nok in een werkplaats uitgevoerd. Dit gebeurt onder ideale omstandigheden waardoor de productiekosten lager liggen. Bovendien werken vaak meerdere vakmannen gelijktijdig aan dezelfde nokverhoging. Ieder hun eigen specialisatie. Het werk is daardoor sneller klaar en daarnaast vaak van een hogere kwaliteit.

Met welke kosten dient u nog meer rekening te houden?

Naast de bovenstaande kosten dient u rekening te houden met de kosten voor de bouwtekening en vergunning. Bekijk voor die kosten de prijsindicaties hieronder.

 • Bouwtekening: afhankelijk van uw wensen kost een bouwtekening ongeveer €250 tot €500
 • Omgevingsvergunning: afhankelijk van uw gemeente kost de vergunning over €150 tot €450

Gratis offertes voor uw nokverhoging aanvragen

De bovenstaande prijzen zijn “slechts” indicaties, maar om daadwerkelijk te kunnen budgetteren heeft u de exacte prijzen nodig. Dat doet u door het opvragen van een offerte.

Wilt u met het indienen van één aanvraag meerdere offertes van specialisten ontvangen? Gebruik dan onze gratis vergelijktool. Hierin omschrijft u binnen 1,5 minuut wat uw wensen zijn en ontvangt u van specialisten uit uw regio de exacte kosten.

Nokverhogende dakkapel plaatsen? Vergelijk de prijzen van vakmensen!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
 • Gratis en vrijblijvend
 • Vakkundige dakkapel specialisten vergelijken
 • Bespaar 20% tot 40%

Veelgestelde vragen over nokverhogende dakkapellen

Ter aanvulling leest u hieronder de veelgestelde vragen over de nokverhoging en de verschillende mogelijkheden.

Is een nokverhoging ook geschikt voor moderne woningen?

Nokverhogingen zijn populair bij huiseigenaren van jaren 30 woningen, maar het is natuurlijk ook mogelijk om een nokverhogende dakkapel op een moderne woning of bedrijfspand te bouwen. De enige vereiste is een flauw dak.

Kan de schoorsteen blijven?

Bij de bouw van een nokverhogende dakkapel kan de schoorsteen behouden blijven. Hiervoor wordt de schoorsteen doorgetrokken zodat deze boven de nieuwe nok uitkomt.

Kan een nokverhoging met een plat dak op een puntdak geplaatst worden?

Heeft uw huis van origine een puntdak en wilt u een nokverhoging met een plat dak? Ook dat is geen enkel probleem.

Nokverhogende dakkapel? Vergelijk de prijzen van specialisten!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
 • Gratis en vrijblijvend
 • Vakkundige dakkapel specialisten vergelijken
 • Bespaar 20% tot 40%

7982 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,7.

14981

Vergelijkingen

11368

Opdrachten uitgevoerd

765

Vakkundige dakkapel specialisten

Op dakkapelplaatsenvergelijker.nl vindt u uitsluitend dakkapel specialisten met een geldig kvk inschrijvingsbewijs. Daarbij worden de specialisten continue gemonitord en zijn de meeste bedrijven aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Vergelijk dakkapel specialisten uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.

Copyright © 2023