Dakkapel isoleren? Dit is wat u moet weten:

Heeft u een (oude) bestaande dakkapel met warmteverlies of laat u een nieuwe dakkapel plaatsen en wilt u de dakkapel isoleren tegen geluid en het reguleren van de temperatuur? Lees dan meteen verder. Het (opnieuw) isoleren van een dakkapel kan volgens het bouwbesluit namelijk op twee manieren. Via de buitenkant of via de binnenkant. Bovendien moeten verschillende delen van de dakkapel geïsoleerd zijn om tot een optimaal resultaat te komen. Denk hierbij aan het dak, plafond, zijkanten en ramen.

Bent u benieuwd waar u rekening mee houdt, welke soorten dakkapel isolatie er bestaan welke u kiest, hoe het isoleren van een dakkapel in zijn werk gaat, of u dit zelf kunt doen en welke mogelijkheden er zijn? Lees dan meteen verder.

1425

Opdrachtgevers hebben een prijsvergelijk gedaan voor het isoleren van een dakkapel

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
  • Omschrijf uw wensen
  • Start een gratis vergelijking
  • Vergelijk vrijblijvend en bespaar tot 40%

Zelf de dakkapel isoleren?

Heeft u kennis en ervaring met betrekking tot het isoleren van een dakkapel? Dan kunt u deze klus goed zelf uitvoeren. Wanneer u echter geen ervaring heeft dan is het aan te raden om de dakkapel te laten isoleren door een vakman. Gebruik hiervoor gratis ons netwerk met de meest ervaringen specialisten. Plaats gratis uw klus, ontvang de prijzen van diverse vakmannen en vergelijk.

Dakkapel isoleren? Dit is wat u moet weten:

Klik op één van de onderstaande links om direct naar de gewenste informatie op deze pagina te navigeren.

Dakkapel laten isoleren? Vergelijk de prijzen van dakkapel specialisten!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
  • Vul uw wensen in
  • Start een gratis prijsvergelijk
  • Bespaar 20% tot 40%

Waarom een dakkapel isoleren?

Een dakkapel isoleren is om twee redenen noodzakelijk. Na het isoleren is de dakkapel namelijk:

  1. Beschermt tegen warmteverlies of houdt het juist de warmte buiten
  2. Beschermt tegen geluid

1. Warmteverlies of warmte buiten houden

Allereerst zorgt de dakkapel isolatie voor minimaal warmteverlies bij koud weer en maximale warmteweerstand bij warm weer. Dit heet "thermische isolatie". Extra warmte isolatie is vaak noodzakelijk bij oude dakkapellen, maar ook nieuwe dakkapellen hebben deze bij plaatsing nodig. De bekleding aan de buitenzijde is namelijk niet voldoende. Door uw dakkapel goed te isoleren voorkomt u een hoge energierekening en blijft de temperatuur aangenaam.

2. Dakkapel isoleren tegen geluid

De dakkapel isoleren tegen geluid is vaak niet het eerste wat bij mensen opkomt. Toch is dit een belangrijk punt. Niets is namelijk zo vervelend als 's nachts wakker worden van buitengeluiden. Door de dakkapel te voorzien van geluidsisolatie voorkomt u dit op een eenvoudige manier. Dit kan met isolatiemateriaal, maar ook met bijvoorbeeld een dakkapel rolluik.

Een goede dakkapel isolatie zorgt voor een aangenaam klimaat en houdt ongewenste geluiden buiten

Hoe een dakkapel isoleren? 

Bij het isoleren van een dakkapel heeft u verschillende mogelijkheden. Bovendien kunt u verschillende onderdelen isoleren, namelijk het dak, de wanden, plafond, de ramen en kozijnen. Houd er rekening mee dat u bij het isoleren van een dakkapel er goed aan doet om alle delen van de dakkapel te isoleren. Alleen dan komt u namelijk tot een optimaal resultaat, blijft het klimaat in uw woning op het gewenste niveau, uw stookkosten lager en u bent extra goed beschermt tegen ongewenste geluiden. U kunt de volgende delen van uw dakkapel isoleren:

Dakkapel dak / plafond isoleren

Omdat warme lucht stijgt is het plafond één van de belangrijkste onderdelen van de dakkapel om goed te isoleren. Het plafond van een dakkapel isoleren kan op drie verschillende manieren, namelijk:

  1. Koud dak
  2. Warm dak
  3. Omgekeerd dak

Koud dak (van binnenuit isoleren)

Deze methode van isoleren wordt vaak toegepast bij het opnieuw isoleren of het extra isoleren van een bestaande dakkapel waarbij de dakbedekking nog in een goede staat verkeerd. Bij het isoleren van een dakkapel door middel van een "koud dak" wordt het isolatiemateriaal namelijk vanuit de binnenzijde in het plafond geplaatst. Hierdoor wordt de dragende dakconstructie met de dakbedekking niet opgewarmd door de warmte van de woning. Vandaar de benaming "koud dak".

Wat is het voordeel van een koud dak?

Deze methode is vrij eenvoudig toe te passen bij het isoleren van een bestaande of oude dakkapel.

Wat is het nadeel van een koud dak?

De methode van een koud dak heeft echter een nadeel. Omdat het dak te maken krijgt met grote temperatuurschommelingen kan de dakafwerking uitzetten en krimpen. Is het materiaal hier niet tegen bestand? Dan kan dit leiden tot scheuren en kieren. Daarnaast kan het koude dak de vocht uit de kamer absorberen waardoor de isolatiewerking daalt en het vocht de dakconstructie kan aantasten met houtrot of schimmelvorming als gevolg. Dit is echter eenvoudig tegen te gaan door een dampdicht scherm te plaatsen.

Welke isolatiemateriaal kunt bij de koud dak methode gebruiken?

Voor het toepassen van de "koud dak methode" worden met de onderstaande isolatiematerialen gebruikt:

  • Glaswol
    Een handig isolatiemateriaal is glaswol. Dit is een minerale wol die eenvoudig is aan te brengen tussen de spanten van de dakconstructie.
  • Met piepschuin
    EPS of piepschuim is een hardschuim en wordt net als glaswol tussen de spanten geplaatst.
  • Rotswol (rockwool)
    Rockwool wordt gewonnen uit gesteente en is daarom een ecologisch alternatief. Isoleert u de dakkapel tegen geluid? Dan is dit het materiaal dat u nodig heeft. Bovendien is het materiaal net als glaswol eenvoudig aan te brengen.
  • Isolatieplaten
    Isolatieplaten hebben als beperkte dikte en hoge isolatiewaarde als voordeel. Het aanbrengen ervan is echter lastiger.

Dakkapel dak isoleren? Lees alles over de koud dak methode

Warm dak

Een dakkapel isoleren kan ook met behulp van de isolatiemethode "warm dak". Dit heeft de voorkeur en wordt tegenwoordig bij vrijwel alle nieuwe dakkapellen toegepast. De methode van een "warm dak" houdt in dat het isolatiemateriaal direct onder de dakbedekking van de dakkapel ligt. Het isolatiemateriaal wordt bij deze methode namelijk direct op de dragende dakconstructie of op het dakbeschot van de dakkapel gelegd. De dakbedekking (rubber, roofing of EPDM) wordt vervolgens direct op het isolatiemateriaal aangebracht.

Wat is het voordeel van een warm dak?

Door deze methode toe te passen blijven de balken en het dakbeschot op dezelfde temperatuur van de woning. Vandaar ook de naam "warm dak". De dakconstructie zit namelijk in de geïsoleerde schil. Dit heeft een groot voordeel. De dakconstructie zal namelijk als een warmtebuffer functioneren. Overdag slaat de constructie de warmte op en wanneer het ‘s avonds afkoelt wordt de warmte geleidelijk afgegeven. Hierdoor zal de dakconstructie minder uitzetten of krimpen en is de kans op barsten en scheuren in het dak aanzienlijk kleiner.

Wat is het nadeel van een warm dak?

Deze methode is bij een bestaande dakkapel niet toe te passen zonder het dak of het plafond open te breken.

Welke isolatiemateriaal kunt bij de warm dak methode gebruiken?

Voor het toepassen van de "warm dak methode" worden met de onderstaande isolatiematerialen gebruikt:

  • Pir
    Het dak van de dakkapel is goed te isoleren met behulp van zogenaamde PIR-platen. PIR-platen zijn de verbeterde variant van PUR-platen. PUR-platen waren namelijk brandtechnisch niet veilig genoeg. Bovendien zijn PIR-platen voorzien van een dampdichte laag waardoor de kans op vocht of condens minimaal is.
  • XPS
    Voor het isoleren van het dak kunt u ook kiezen voor XPS-isolatie. XPS is een isolatiemateriaal dat vervaardigd wordt uit de restproducten van de olieproductie en is daarmee een gerecycled materiaal. Een duurzame keuze en bovenal groene keuze dus. Bovendien hebben XPS platen twee belangrijke voordelen die bijvoorbeeld PIR-platen niet hebben. De platen zijn namelijk drukvast en hebben een bijzonder gesloten structuur waardoor de isolatiewaarde hoog is.

Dakkapel dak isoleren? Lees alles over de warm dak methode

Omgekeerd dak (dakkapel van buitenaf isoleren)

Wilt u de dakkapel van buitenaf isoleren? Dan kiest u voor de isolatiemethode "omgekeerd dak". Hoewel deze methode bij dakkapellen niet vaak gebruikt wordt, is dit wel een mogelijkheid. De isolatiemethode "omgekeerd dak" is een variant van de methode "warm dak". Bij deze methode zit het isolatiemateriaal namelijk ook aan de buitenzijde van de dakkapel, alleen dan is het isolatiemateriaal niet onder, maar van buitenaf op de dakbedekking gelegd. Dit wordt gedaan met waterdicht isolatiemateriaal die vervolgens een ballastlaag van hout, tegels of grind krijgt.

Wat is het voordeel van een omgekeerd dak?

Net als bij het warme dak is het dak minder gevoelig voor temperatuurschommelingen. Bovendien is deze manier van een dakkapel isoleren zeer eenvoudig toe te passen. Zonder sloop of breekwerk.

Wat is het nadeel van een omgekeerd dak?

Door het gebruik van stenen, tegels of grind wordt het dak erg zwaar. Een oude dakkapel kan deze ballast mogelijk niet dragen. Deze methode is daarom niet voor iedere dakkapel geschikt.

Welke isolatiemateriaal kunt bij de omgekeerd dak methode gebruiken?

Voor het toepassen van de methode "omgekeerd dak" worden vrijwel altijd XPS isolatieplaten gebruikt. Deze platen zijn namelijk drukvast en bovendien weerbestendig.

Dakkapel dak isoleren? Lees alles over de omgekeerd dak methode

Dakkapel laten isoleren? Vergelijk de prijzen van specialisten!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
  • Vrijblijvend vergelijken
  • Vakkundige dakkapel specialisten
  • Bespaar tot 40%

Zijwangen (zijkanten) van de dakkapel isoleren

Voor het isoleren van de zijkanten moeten de zijwangen van de dakkapel aan de buitenzijde lucht- en waterdicht afgewerkt zijn. Het isoleren van zijkanten gebeurt namelijk vanuit de binnenzijde. Hiervoor is het noodzakelijk om isolatiemateriaal in het raamwerk (tussen de regels en stijlen) van de constructie aan te brengen.

Voor het isoleren van de dakkapel zijwangen wordt bij voorkeur glaswol, steenwol of rockwool gebruikt. Deze materialen zijn namelijk eenvoudig aan te brengen en hebben een hoge isolatiewaarde. Vervolgens wordt er een dampremmende folie aangebracht. Dit voorkomt namelijk vochtproblemen. Tot slot wordt de binnenkant van de zijwanden tijdens het aftimmeren van de dakkapel afgewerkt met gips- of spaanplaten. De kieren en naden worden gedicht met PUR-schuim of kit.

de wangen van de dakkapel isoleren

Ramen van de dakkapel isoleren

Bij het plaatsen van een dakkapel wilt u natuurlijk zoveel mogelijk lichtinval krijgen. Het is daarom logisch dat men meestal voor grote ramen kiest. Het gevaar is echter dat via de ramen veel warmte verloren gaat en geluid naar binnenkomt. Het is daarom belangrijk om ook de ramen van de dakkapel te isoleren. Kies daarom minimaal voor dubbel glas. Wilt u uw ramen nog beter isoleren en geluidsisolatie toepassen? Kies dan voor HR++ of HR+++ glas. Dit type glas isoleert namelijk tot 2,5 keer beter dan normaal dubbel glas.

> Lees alles over dakkapel kozijnen en ramen

Dakkapel laten isoleren? Vergelijk de prijzen van specialisten!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
  • Vrijblijvend vergelijken
  • Vakkundige dakkapel specialisten
  • Bespaar tot 40%

Wat kost een dakkapel isoleren?

Het isoleren van een dakkapel kost gemiddeld €30,- tot €45,- euro per uur exclusief materiaalkosten. De kosten voor het (opnieuw) laten isoleren van een dakkapel zijn echter afhankelijk van verschillende factoren. Welke factoren invloed op de kosten hebben zijn:

  • omvang van de werkzaamheden
  • gekozen isolatiemethode
  • gekozen materialen
  • afmetingen van de dakkapel
  • inclusief of exclusief afwerking binnenkant

Vergelijk de prijzen

Omdat de prijs van de bovenstaande factoren afhankelijk is, is het op voorhand niet te zeggen wat de totaalprijs is. Wilt u (opnieuw) uw dakkapel laten isoleren door een specialist? Dan raden wij het aan om geheel vrijblijvend de prijzen en mogelijkheden van dakkapel specialisten te vergelijken. Dat doet u door gebruik te maken van onze prijsvergelijker.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

 

Extra informatie

Wat is de dikte van het isolatiemateriaal?

De dikte van het isolatiemateriaal is afhankelijk van het type materiaal. Meestal varieert de dikte tussen de 4 tot 12 cm.

Wat houdt een dakkapel dubbel isoleren in?

Bij het dubbel isoleren van een dakkapel wordt zowel isolatiemateriaal via de buitenzijde als aan de binnenzijde aangebracht. Dit gebeurt meestal in zeer koude landen. In Nederland is deze manier van isoleren niet noodzakelijk.

De isolatiewaarde van een dakkapel, wat is dat?

De isolatiewaarde, ofwel de "r-waarde", van een dakkapel is een getal waarmee de mate van isolatie wordt uitgedrukt. Hoe hoger het getal, des te beter de dakkapel geïsoleerd is. Voor dakkapellen geldt, afhankelijk van de bekleding en het isolatiemateriaal, een RC waarde van 3 tot 6.

7982 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,7.

14981

Vergelijkingen

11368

Opdrachten uitgevoerd

765

Vakkundige dakkapel specialisten

Op dakkapelplaatsenvergelijker.nl vindt u uitsluitend dakkapel specialisten met een geldig kvk inschrijvingsbewijs. Daarbij worden de specialisten continue gemonitord en zijn de meeste bedrijven aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Vergelijk dakkapel specialisten uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.

Copyright © 2023