Dakkapel isoleren? Dit is wat u moet weten:

Heeft u een (oude) bestaande dakkapel of laat u een nieuwe dakkapel plaatsen en wilt u de dakkapel isoleren tegen geluid en het reguleren van de temperatuur? Lees dan meteen verder. Het (opnieuw) isoleren van een dakkapel kan volgens het bouwbesluit namelijk op twee manieren. Via de buitenkant of via de binnenkant. Bovendien moeten verschillende delen van de dakkapel geïsoleerd worden om tot een optimaal resultaat te komen. Hier leest u waar u rekening mee moet houden, hoe een dakkapel geïsoleerd moet worden, of u dit zelf kunt doen en welke mogelijkheden er zijn.

hoe een dakkapel isoleren

Welke delen van de dakkapel kunnen geïsoleerd worden?

Houd er rekening mee dat u bij het isoleren van een dakkapel er goed aan doet om alle delen te isoleren die geïsoleerd kunnen worden. Hierdoor blijft het klimaat in uw woning op het gewenste niveau, uw stookkosten worden lager en u bent extra goed beschermt tegen ongewenste geluiden. U kunt de volgende delen van uw dakkapel isoleren:

Dakkapel dak (opnieuw) isoleren

De onderstaande termen lijken wellicht vreemd en dat is begrijpelijk. Hieronder worden deze termen verder toegelicht. Het plafond van een dakkapel met een plat dak kan op drie verschillende manieren geïsoleerd worden, namelijk:

  1. koud dak
  2. warm dak
  3. omgekeerd dak

Isolatiemethode 1: koud dak

Bij het isoleren van een dakkapel door middel van een “koud dak” wordt het isolatiemateriaal direct boven de dakconstructie aangebracht. Hiervoor wordt meestal steenwol, glaswol of rockwool gebruikt. Omdat bij deze deze methode het dak niet wordt opgewarmd door de warmte van het huis spreekt men van een “koud dak”. Is de dakconstructie van hout? Dan is het belangrijk om tussen het dakbeschot en de isolatie een ventilatieruimte van enkele centimeters aan te houden om te voorkomen dat de warme lucht in het isolatiemateriaal condenseert. Bij dakconstructies van andere materialen is dat niet nodig.

Isolatiemethode 2: warm dak

De tweede isolatiemethode “warm dak” houdt in dat het isolatiemateriaal (meestal PIR, PUR of EPS – piepschuim) direct onder de dakbedekking ligt. Om dat te realiseren wordt het isolatiemateriaal direct op de dragende constructie of het dakbeschot aangebracht. De dakbedekking wordt vervolgens direct op het isolatiemateriaal aangebracht. Door deze methode toe te passen blijven de balken en het dakbeschot op dezelfde temperatuur van de woning.

Isolatiemethode 3: omgekeerd dak

U kunt ook kiezen voor de isolatiemethode “omgekeerd dak”. Dit is een variant van de methode “warm dak”. Bij deze methode zit het isolatiemateriaal namelijk ook aan de buitenzijde, alleen wordt het isolatiemateriaal niet onder, maar van buitenaf op de dakbedekking gelegd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van waterdicht isolatiemateriaal dat netjes wordt afgewerkt.

Vergelijk de prijzen voor isoleren van uw dakkapel

Uw dakkapel laten isoleren? Vergelijk vrijblijvend de prijzen van specialisten in uw regio!

Start gratis prijsvergelijk

Zijwangen (zijkanten) van de dakkapel isoleren

Voordat de zijkanten geïsoleerd kunnen worden moeten de zijkanten aan de buitenzijde lucht- en waterdicht afgewerkt zijn. De zijkanten van de dakkapel kunnen namelijk alleen vanuit de binnenzijde geïsoleerd worden. Hiervoor wordt isolatiemateriaal aangebracht in het raamwerk (tussen de regels en stijlen) van de constructie.

Om de zijwangen te isoleren wordt er bij voorkeur glaswol, steenwol of rockwool gebruikt. Deze materialen zijn namelijk eenvoudig aan te brengen en hebben een hoge mate van isolatie. Vervolgens wordt de wol voorzien van een dampremmende folie. Hiermee wordt voorkomen dat vocht van binnenuit in het isolatiemateriaal trekt. Tot slot wordt de binnenkant van de zijwanden tijdens het aftimmeren van de dakkapel afgewerkt met gips- of spaanplaten. De kieren en naden worden gedicht met PU-schuim of kit.

de wangen van de dakkapel isoleren

Ramen van de dakkapel isoleren

Bij het plaatsen van een dakkapel wilt u natuurlijk zoveel mogelijk lichtinval krijgen. Het is daarom logisch dat er meestal voor grote ramen gekozen wordt. Het gevaar is echter dat via de ramen veel warmte verloren gaat en geluid naar binnenkomt. Daarom is het belangrijk om ook de ramen van de dakkapel goed te isoleren. Kies altijd voor dubbel glas. Wilt u uw ramen nog beter isoleren en geluidsisolatie toepassen? Kies dan voor HR++ glas. Dit type glas isoleert namelijk tot 2,5 keer beter dan normaal dubbel glas.

Wat kost een dakkapel isoleren?

De kosten voor het (opnieuw) laten isoleren van een dakkapel zijn afhankelijk van verschillende factoren. Welke factoren invloed op de kosten hebben zijn:

  • alleen de zijwangen isoleren of ook het dak
  • de gekozen isolatie methode (warm, koud of omgekeerd dak)
  • ramen isoleren en het aantal ramen
  • bestaande dakkapel opnieuw isoleren of nieuwe dakkapel
  • afmetingen van de dakkapel
  • inclusief of exclusief afwerking binnenkant

Omdat de prijs van de bovenstaande factoren afhankelijk is, is het op voorhand niet te zeggen wat de totaalprijs is. Wilt u (opnieuw) uw dakkapel laten isoleren door een specialist? Dan raden wij het aan om geheel vrijblijvend de prijzen en mogelijkheden van verschillende specialisten bij u uit de buurt te vergelijken. Dat doet u door gebruik te maken van onze prijsvergelijker.

> Start nu uw prijsvergelijk en bespaar kosten door te vergelijken

7982 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,7.

14981

Vergelijkingen

11368

Opdrachten uitgevoerd

765

Vakkundige dakkapel specialisten

Op dakkapelplaatsenvergelijker.nl vindt u uitsluitend dakkapel specialisten met een geldig kvk inschrijvingsbewijs. Daarbij worden de specialisten continue gemonitord en zijn de meeste bedrijven aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Vergelijk dakkapel specialisten uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.

Copyright © 2018