De dakkapel aftimmeren en naar uw wensen afwerken

Kiest u voor een prefab dakkapel of een dakkapel met een traditionele bouw? Dan wordt de dakkapel eerst geplaatst of direct op het dak gebouwd. U bent dan echter nog niet klaar. De volgende stap is namelijk de dakkapel aftimmeren en de verdere afwerking. Zowel aan de buitenkant als binnenkant.

Dakkapel afwerken? Vergelijk vrijblijvend de prijzen van specialisten

Het aftimmeren van een dakkapel (op zolder) houdt in dat de binnenkant en buitenkant van de dakkapel naar uw wensen wordt afgewerkt. Denk hierbij aan het bekleden van de dakkapel met isolatiemateriaal, hout, lood, leien, gipsplaten of spaanplaten. Ook het installeren van elektra, verlichting, kozijnen, het maken van opbergvakken en het plaatsen van een vensterbank zijn onderdelen van het aftimmeren. Deze afwerking kunt u natuurlijk zelf uitvoeren of laat uw dakkapel aftimmeren door een vakkundige specialist.

Vergelijk de prijzen voor het laten aftimmeren van uw dakkapel

Uw dakkapel laten aftimmeren? Vergelijk dan vrijblijvend de prijzen van specialisten in uw regio!

Plaats gratis uw klus

Waarom moet een dakkapel afgetimmerd worden?

Zonder het aftimmeren en afwerken van een dakkapel is de dakkapel aan de binnenkant kaal en niet volledig geïsoleerd. Bovendien kunt u zonder gips- of spaanplaten de binnenzijde niet schilderen. Het aftimmeren van een dakkapel is daarom altijd nodig. Waarmee en hoe u dat doet leest u hieronder.

Dakkapel aftimmeren? Dit is wat u moet weten:

Stappenplan voor het aftimmeren van een dakkapel

Hoe wordt een dakkapel eigenlijk afgetimmerd? Het aftimmeren en de verdere afwerking van een dakkapel gebeurt in deze volgorde:

  1. Isolatiemateriaal aanbrengen
  2. Elektra (optioneel) en het afwerken van het plafond
  3. Opbergvakken (optioneel)
  4. Afwerken met gipsplaten of spaanplaten

1. Isolatiemateriaal aanbrengen

Bij het aftimmeren van een dakkapel is het belangrijk om de dakkapel goed te isoleren. Gebruik voor de isolatie-afwerking bijvoorbeeld minerale wol. Een goede dakkapel isolatie zorgt namelijk voor lagere energiekosten en houdt uw woning op de juiste temperatuur. Isoleert u de dakkapel aan de binnenzijde? Dan heeft u twee mogelijkheden:

  1. Isolatiemateriaal aanbrengen tussen de dakbedekking, het hout en de dakplaat
  2. Isolatiemateriaal aanbrengen onder het dakbeschot en het hout

Om condensvorming te voorkomen adviseren wij de eerste optie toe te passen. Wilt u liever isolatiemateriaal onder het dakbeschot aanbrengen? Dan raden wij het sterk aan om de isolatie te voorzien van dampremmende folie.

2. Elektra (optioneel) en het afwerken van het plafond

Na het plaatsen van een dakkapel is het plafond nog niet afgetimmerd. Dat biedt direct mogelijkheden. In het plafond kunt u namelijk eenvoudig het elektra wegwerken. Wil u ook spotjes en automatische rolluiken plaatsen? Gebruik dan gipsplaten voor de afwerking van uw plafond.

Let op: heeft u geen ervaring met het aanleggen van elektra? Laat dit voor u doen door een ervaren vakman bij u uit de buurt en vergelijk via de onderstaande link geheel vrijblijvend de prijzen.

> Plaats gratis uw klus, ontvang interessante voorstellen van vakmensen uit uw regio en vergelijk vrijblijvend!

De binnenkant van uw dakkapel afwerken? Vergelijk de prijzen van vakmensen uit uw regio

3. Opbergvakken (optioneel)

Heeft u weinig opbergruimte, heeft u een dakkapel laten plaatsen en heeft u onder de dakkapel loze ruimte? Dan is het aan te raden om die ruimte te benutten en opbergvakken te (laten) bouwen.

4. De dakkapel aftimmeren met gipsplaten- of spaanplaten?

Om de houten dakbalken, elektra en het isolatiemateriaal weg te werken heeft u bij het aftimmeren van de dakkapel de keuze uit gips- of spaanplaten. Spaanplaten hebben als voordeel dat deze eenvoudiger in lastige hoeken aan te brengen zijn. Bovendien zijn spaanplaten goedkoop. Het nadeel van spaanplaten is het stroeve oppervlak waardoor deze moeilijker te schilderen zijn. Een gipsplaat is goedkoop en kan eenvoudig gestuct en/of geverfd, maar heeft als nadeel dat ze moeilijker in lastige hoeken aan te brengen zijn.

Zelf de dakkapel aftimmeren of uitbesteden?

Heeft u voldoende tijd en ervaring met timmerwerk en het aanleggen van elektra? Dan kunt u de afwerking zelf goed uitvoeren. Bovendien bespaart u dan kosten. Heeft u echter geen tijd en ervaring? Besteed de klus dan uit aan een ervaren specialist bij u uit de buurt. Met onze vergelijker start u geheel gratis en vrijblijvend een prijsvergelijk. Hiermee bespaart u tot 40% aan kosten.

> Plaats gratis uw klus en ontvang vrijblijvend interessante voorstellen van vakmensen uit uw regio!

Kosten voor het aftimmeren van een dakkapel

Gaat u zelf uw dakkapel aftimmeren? Dan krijgt u alleen te maken met materiaalkosten. De hoogte van de kosten is in dat geval geheel afhankelijk van uw eigen keuzes met betrekking tot de afwerking. Besteed u de klus uit aan een vakkundige specialist? Houd dan rekening met een uurprijs van €30,- tot €45,- euro inclusief 21% btw en exclusief materiaalkosten. Houd er bovendien rekening mee dat de uiteindelijke prijs altijd afhankelijk is van de omvang van de opdracht en uw wensen.

Vergelijk de prijzen voor het plaatsen van uw dakkapel!

© 2018